Många av de stora investerarna får upp ögonen för att det går att tjäna pengar samtidigt som man bidrar till positiv förändring i samhället. Vi tar pulsen på den globala trenden Social Impact Investment, som växer även i Sverige.
Allt fler talar om Social Impact Investment. Ett sätt att investera och bidra till ökad samhällsnytta, inte enbart ekonomiska vinster.
– Det är en global trend som växer även i Sverige, säger Jan Svensson, verksamhetsledare på Mikrofonden Väst.
Bland de mest kända namnen internationellt som förespråkar social impact investment finns Microsoftgrundare Bill Gates, som genom stiftelsen Gates Foundation går in i olika samhällsprojekt runt om i världen. Men bland investerarna finns även andra stora bolag och offentliga investeringsfonder.
I grunden tittar sociala investerare på samma saker som traditionella investerare, men samtidigt som de får tillbaka sina pengar vill de veta att placeringen har gjort nytta. Historiskt har det varit populärt med filantropi, det vill säga att man donerar pengar till goda ändamål, men nu ökar intresset för social impact investing. Tanken är att man ska kunna få tillbaka pengarna, eventuellt få avkastning och att det leder till social nytta.
Överträffar det traditionella
Redan för flera år sedan placerades trillioner amerikanska dollar i hållbara investeringar. Finansbolaget Morgan Stanley rapporterade 2015 att hållbara investeringsfonder motsvarade eller till och med överträffade den genomsnittliga avkastningen hos traditionella fonder.
Dessutom visade det sig att företag som arbetar med social impact investing har högre lönsamhet och stabilitet. Något som kommer att fortsätta i takt med att den nya generationen konsumenter allt oftare söker sig till företag som har ett socialt syfte.
Gör företag mogna för investerare
Mikrofonden har hjälpt sociala företag med finansiering sedan 2007, med över 60 sociala investeringar genomförda. Jan är övertygad om att svenska företag kan locka till sig investerare genom att allt tydligare visa på sin samhällsnytta.
– Genom Coompanions kostnadsfria rådgivning gör vi kooperativen och företagen investeringsmogna. Vi ser till att verksamheten är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar, säger Jan Svensson.
Han tipsar om metodguiden ”Visa din sociala nytta” som Mikrofonden och Coompanion varit med och tagit fram åt företagen.
Mikrofonden erbjuder garantier och kapitalinvesteringar till företag, föreningar, kooperativ, verksamheter och projekt inom social ekonomi och lokal utveckling.
Några av företagen
Här är exempel på några kooperativ eller sociala företag som Mikrofonden samarbetat med.
Flotten
Flotten är en föräldrakooperativ förskola i Majorna, Göteborg. Förskolan har som målsättning att göra förskolan trygg, rolig och lärorik för alla barn varje dag. Genom lek, sång, rörelse, skapande, glädje och tillit, vill man främja det lustfyllda lärandet.
Le Mat Hotell Jonsered
Le Mat, vars systerföretag i centrala Göteborg tidigare finansierats via Mikrofonden Väst, öppnade 2017 ett nytt hotell i gamla Jonsereds fabriker, Partille. Som socialt företag har hotellet med intilliggande restaurang skapat flera nya arbetstillfällen och möjlighet till arbetsträning. Hotellet har 27 ljusa och välplanerade rum och bygger på ett italienskt social franchising-koncept.
Pling Transport
Pling Transport är ett medarbetarägt företag som erbjuder miljövänliga, billiga och citysmarta transporter med smarta elcykelfordon inom Göteborg. De levererar allt från tårtor och blommor till mindre flyttlass.
Danscentrum Väst
En centrumbildning för fria professionella utövare inom dansområdet. De arbetar med daglig träning, kultur- och arbetsmarknadspolitiska frågor, information, förmedling, rådgivning och även att utveckla arbetsmarknaden och infrastrukturen för danskonstnärer. Medlemmarna arbetar på lokal, regional, nationell och internationell nivå.
Vill ni veta mer?
Jan Svensson, Mikrofonden
jan.svensson@coompanion.se
0733-725 000