Rundbalshuset i Kassjö. Foto: Elva Hållbara

Laura och Eriks husdröm av lera och halm

Drygt sju år efter att de första planerna på rundbalshuset började ta form är det snart dags för inflyttning. Det är ett unikt bygge som tar form i Kassjö, strax utanför Umeå, där historiska material kombinerats med nya tekniker till ett modernt, energisnålt och hållbart hus. 

Sju år kan låta som lång tid för att få en villa på plats men det har varit planen från start. Bygget har fått ta tid då både Laura och Erik Vidje har heltidsarbeten ”vid sidan” av husbyggandet, Erik som samhällsplanerare och Laura som konsult inom cirkulär ekonomi.

– Vi har haft professionell hjälp med den tekniska designen, markarbeten, husets timmerstomme och tak samt serviceinstallationer men till största delen har vi byggt Rundbalshuset själva på ledig tid under sommaren, berättar Laura. 

Förutom det karaktäristiska runda huset bygger de också ett garage/gäststuga, solbod, jordkällare och planerar för ett framtida växthus.

Att bygga med halm och lera är inget nytt påfund utan något som gjorts i över hundra år. Några av de första kända exemplen är från mellanvästern i USA där bristen på träd gjorde att man behövde vara innovativa med att hitta material till sina hus.

Leran som fanns i överflöd direkt under fötterna på nybyggarna i kombination med halm, som var en biprodukt från spannmålsproduktionen visade sig bli en lyckad blandning. Halmstråna som är ihåliga innehåller mycket luft och isolerar därför bra och leran bildar ett skyddande skal som tål både väder och vind. Två avgörande egenskaper vid husbyggen.

En annan faktor som varit viktig för Laura och Erik är att det ska vara klimatsmart och så mycket mer hållbart än att bygga av naturmaterial som bl a kommer från den egna fastigheten är det svårt att få det.

I kombination med solceller för egen elproduktion, solfångare för värme och varmvatten samt andra smarta lösningar för vatten och avlopp blir det ekologiska avtrycket av huset minimalt, både för själva byggen men också för den framtida driften. 

Huset har uppmärksammats en hel del i media, bl a av SVT som ägnade ett helt avsnitt av programmet ”Husdrömmar” till Lauras och Eriks bygge. Stjärnarkitekt Gert Wingård blev både inspirerad och imponerad av det runda huset. 

Även vi på Coompanion Västerbotten – som haft rådgivning med Erik och Laura – är glada åt framgångarna och önskar lycka till med det fortsatta arbetet: med både hus och cirkulära affärer. 

Läs mer om projektet här: Elva Hållbara.

Se avsnittet från på SVT-play här: Husdrömmar.

HUSFAKTA

• Storlek: 125 kvm
• Stomme: trä/limträ
• Grundisolering och platta: återvunnet glas
• Golv, fasad och innerväggar är lerputsade
• Solenergiinstallationer
• Borrad brunn för eget vatten
• Termitventilation
• Energiförbrukning ≈ 5 000 KWh/år (uppskattad)

Lerputsning av fasad. Foto: Elva Hållbara
Detaljbild av innertaket. Foto: Elva Hållbara
Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!