Det är människor som förändrar - Coompanion

Det är människor som förändrar

Varje år delar Coompanion ut priset ”Årets kooperativ”. I juryn sitter även arbetsgivarföreningen Fremia och sedan några år tillbaka, biståndsorganisationen We Effect. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma kooperativt företagande som möter miljö- och samhällsutmaningar – både i Sverige och globalt.

Vinnare av det globala priset var i år boendeföreningarna Acovicupa och Acoviamet i El Salvador. Medlemmarna är i huvudsak kvinnor som jobbar inom den informella sektorn, bland annat som bröd- och godisförsäljare och hushållerskor. Flera är överlevare av våld, både ur nära relationer och från kriminella gäng.

Medlemmarna bygger sina hus själva. Materialet är miljövänliga tegelstenar som står pall för ett allt hårdare klimat och för jordbävningar. El Salvador och övriga Centralamerika är hårt utsatt för klimatförändringar. Bara några månader innan coronakrisen inleddes drabbades regionen av två orkaner som är de svåraste som någonsin uppmätts.

GENOM ATT JOBBA TILLSAMMANS bygger kvinnorna både tak över huvudet och en fristad från våld. Det har tagit 15 år från det att medlemmarna gått samman i en organisation, kämpat för att hitta mark och finansiering, till att de nu tagit första spadtaget.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig detta innan… och se på oss nu. Många män säger att vi kvinnor inte duger till något. Nu kan vi säga – titta här, det är vi som har byggt de här husen, berättar medlemmen Daysi Méndez.

Vinnare av det svenska priset blev Tillberga Grannskapsservice i Västerås, som är ett medborgarkooperativ som organiserar allt från äldreomsorg till bibliotek, badhus, förskola och idrottsverksamheter. Föreningen har funnits i 28 år.

Verksamhetschefen P-O Gottberg tackade för priset och berättade att även om samhällsservicen är själva kärnan, så handlar det framför allt om att skapa delaktighet och samarbete mellan medborgare. På skärmen bakom honom nickade Daysi Méndez entusiastiskt på länk från El Salvador.

Föreningarna i Tillberga och El Salvador har mycket gemensamt. Båda började med att människor gick samman för att lösa konkreta behov. Genom åren har båda byggt starkare demokrati och bidragit till mer hållbara samhällen – både här och där.

Det handlar om människor som förändrar – tillsammans.

Anna Tibblin, Generalsekreterare We Effect

Vill du lära dig mer om att förändra tillsammans?

Läs mer om hur kooperation funkar.

Translate »