Många företag och föreningar väljer podcast som ett verktyg för att nå ut med sitt budskap, rikta uppmärksamhet mot en viktig sakfråga eller bygga upp sitt varumärke.
Vi har samlat några tips som kan vara användbara om ni vill komma igång och starta en egen podcast! Vill ni ha mer hjälp? Ta kontakt med oss!
Välj ett riktigt bra ämne som ni kan hålla fast vid
Vad är det för frågor ni vill lyfta i er podcast? Kommer det att vara tillräckligt intressant för målgruppen? Kom ihåg att ni krigar om deras uppmärksamhet mot många andra.
Ert ämne måste också vara hållbart över tid. Hur många avsnitt kommer ni kunna fylla med spännande innehåll? Gör en lista över potentiella avsnitt för att se om ämnet håller eller ifall ni måste tänka om.
Välj namn på er podcast
Det låter kanske självklart, men namnet på podden är det första som era lyssnare kommer att se, innan de ens hört ett enda avsnitt.
Här hittar ni några tips på hur man väljer ett riktigt bra podcast-namn!
Skriv en spännande beskrivning
Vad handlar er podcast om och hur kan ni få någon engagerad och nyfiken på att lyssna? En kort och medryckande beskrivning av er podcast ska inte underskattas!
Vem är målgruppen? När ni bestämt det är det lättare att sätta sig in i vad för typ av tilltal ni kan ha och vad för behov er podcast kan fylla.
Vilket format ska podden vara i?
Innan ni börjar planera och spela in första avsnittet måste ni bestämma hur formatet och upplägget ska se ut.
- Ska ni prata själva eller göra intervjuer?
- Hur långa ska avsnitten vara?
- Hur ofta ska nya avsnitt publiceras?
Skapa poddens visuella identitet
Hur ska grafiken för podcasten och varje avsnitt se ut? Hitta gärna något som sticker ut och fångar uppmärksamheten i flödet.
Här hittar ni några bra tips inför att ni ska skapa grafik till er podcast!
Hitta en plattform för att publicera er podcast
Det finns många olika plattformar för att publicera och sprida en podcast. Vi skulle vilja tipsa om gratis-tjänsten Anchor, där ni både kan spela in och publicera er podcast, till exempel på plattformar som Spotify och Apple Podcasts.
Vad behöver vi för teknisk utrustning?
Det finns enkla podcast-utrustningar med mixerbord, mikrofonder och hörlurar för några få tusenlappar. Men om ni inte vill köpa in någon utrustning kanske ni kan låna av någon eller hitta ett enklare sätt att spela in, till exempel via telefonens headset eller genom att koppla in en enkel mikrofon till datorn?
Ta hjälp av en vän eller kollega som kan lite om ljudinspelning eller kontakta oss så tipsar vi gärna!
En del studieförbund eller skolor har podcast-studio som ni kan låna utan kostnad.
Vill ni ha hjälp att starta podcast?
Coompanion Göteborgsregionen kan hjälpa er att komma igång med er podcast, ge er kostnadsfri rådgivning inom marknadsföring eller till och med producera er podd.