Bunkern Bokar plöjer ny mark i två världar

Med ena benet i musikvärlden och den andra i arbetet med sociala företag, såg Ebba Westerberg en möjlighet att sammanföra människor i ett unikt projekt. På Bunkern Bokar får människor med funktionsnedsättning lära sig jobbet att boka in gig. 

Det är en solig augustimorgon när vi besöker Bunkern i Vasastan, där ljudet av slagverk tränger igenom från replokalerna. I en kontorslokal mitt i smeten sitter Bunkern Bokar-gänget och planerar dagens arbete. Stämningen är öppen och man har nära till skratt. Arbetet leds av Ebba Westerberg, som å ena sidan är frilansande musiker, å andra sidan jobbar som projektledare på Coompanion.

Ebba berättar i vår pratstund efteråt om hur idén till Bunkern Bokar växte fram. 

Ebba Westerberg vid sin dator
Ebba Westerberg startade Bunkern Bokar våren-21.

-Som frilansande slagverkare kunde jag lätt konstatera att det är varje musikers dröm att ha någon som hjälper till att boka gig. Och samtidigt mötte jag ofta i mitt andra arbete människor, som hade potentialen att göra just det jobbet, men som behövde hjälp att ta sig in på arbetsmarknaden. Det var så idén föddes.

Hon fortsätter med att lyfta fram projektets egenart: 

-I mitt arbete med sociala företag har jag också tyckt att det har blivit lite likriktat med vilka jobb som kan erbjudas för människor med funktionsnedsättningar. Det handlar oftast om hunddagis eller café, vilket inte är fel i sig. Men Bunkern Bokar sticker ut på det sättet att man ger sig in en helt annan bransch än någon av de vanliga.

Ett svårt jobb 

Det gänget runt bordet håller på med idag är att planera inför deltagandet i Frihamnsdagarna. Den 27:e augusti ska några bokare delta i ett streamat panelsamtal om Bunkern Bokar. Arbetet skrider mjukt framåt i och med att bokarna ger råd till varandra om hur man ska presentera sig.  

Idag håller man på att planera inför Frihamnsdagarna.

Ebba pekar efteråt på att det är relativt avancerade arbetsuppgifter som ska lösas. 

-Som nu, när vi planerar ett panelsamtal. Annars kan det handla om att bygga hemsida, fixa planscher eller redigera video. Och självklart att knyta och hålla kontakt med arrangörerna. Man måste kunna hantera olika datorprogram, sälja in via telefon och mycket mer.

När jag frågar henne om vilka utmaningar hon har stött på så förklarar hon att det varit just detta, att hitta ett bra sätt att handleda varje bokare in i de nya uppgifterna. 

Social aspekt viktig

Hon berättar också om hur det var att starta Bunkern Bokar mitt under brinnande pandemi (våren-21):

– Vi fick bara vara fyra personer i samma rum till en början. Men jag tyckte ändå att det var rätt läge att starta upp. Det kändes viktigt att få ut människor ur isoleringen när den var som värst.

Hon förklarar att den sociala aspekten av arbetet är viktig på Bunkern Bokar. 

-Även när vi har mycket att göra tar vi oss alltid tid för fika och småprat. 

Uppfyllda mål- med råge 

Det är en underdrift att säga att man har uppfyllt sina ambitioner. Ebba berättar att hon i projektansökan, som gick till Arvsfonden, satte upp målet att gänget skulle ha 3-4 band i sitt stall efter ett års tid. Idag, ett och ett halvt år senare, har man 22 band. Man skulle också ha 3 inbokade gig vid ungefär den här tidpunkten, och har lyckats boka in 47. Dessutom har en av bokarna i projektet redan blivit anställd, ett halvår tidigare än vad man räknat med. 

-Det roliga är självklart att se människor växa, men också att vi har lyckats så bra med vårt arbete.   

bunkernbokar.se kan den som är intresserad läsa mer om projektet och artisterna.  

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!