Årets kooperativ Gaupa hoppas på gyllene tider

Att använda begreppet gyllene tider är måhända i överkant – men det finns mycket för hantverkskooperativet Gaupa att glädjas åt. Detta är en ständigt modern 30-åring som ser till att hantverket behåller sin lyskraft.

Text och foto: Anders Lundin

Coompanion vill både gratulera och publikt uppmärksamma ett av Jämtland/Härjedalens mest kända varumärken när det gäller såväl hantverk som kooperativ. Medan den direkta omvärlden i centrala Östersund har förändrats kraftigt de senaste åren, så står Gaupa som en trygg stöttepelare i stadsbilden sedan 30 år, på Zätagränd 1.

Det här är så fjärran slit-och-släng som man kan komma, och ett bevis på att kvalitetshantverk håller i längden, även om formerna och forumen är i förändring liksom det övriga samhället.

Gaupa måste dessutom sägas vara ett föredöme när det kommer till föreningsföryngring. Sedan starten 1993 har både medlemmarna i kooperativet bytts ut med jämna mellanrum, liksom de 100-talet hantverkare som bidrar med sina alster till butiken.
Nu har dessutom Gaupa utsetts till Årets kooperativ i Jämtland/Härjedalen 2023.

Grattis och bra gjort, känns det självklart att utbrista.

– Intresset för hantverk är starkt, och det märker vi exempelvis på vår kundkrets som har blivit yngre. Det är också fler yngre som vill lära sig någon form av hantverk, berättar Elin Vikström Aloandersson som är Gaupas ordförande och silversmed till professionen.

Gaupa drivs av hantverkarna Emma Grelsson, Russ Murtagh, Ulla Salmonsson, Susann Myrenhammar, Åsa Ganell och Elin Vikström Aloandersson, där den samlade kompetensen och mångfalden är framgångsreceptet som bär genom decennierna.

Även Emma Grelsson vittnar om en liten renässans för hantverket, inte minst här i Jämtland/Härjedalen.

– Det hände saker i samband med pandemin. Det är exempelvis ett stort intresse för de kurser jag håller i, och jag själv har kunnat jobba heltid med hantverket sedan jag gick med i Gaupa 2018, berättar Emma som alltså personifierar föryngringen i kooperativet.

Just den kooperativa formen är också en av anledningarna till att Gaupa överlevt, intygar både Emma och Elin. Delägarna utgör ett team som växeldrar, i både medgång och motgång.

– Ibland tar besluten lite längre tid när det är flera som ska vara med och bestämma, men vi är inlyssnande gentemot varandra och en härlig grupp med olika intressen, framhåller Elin Vikström Aloandersson.

En given fråga är förstås om det lönar sig med hantverk? Om det exempelvis går att ta anständigt betalt för ett par stickade vantar eller en kaffemugg i keramik?

– För vissa lönar det sig, men det krävs ofta erfarenhet och att man arbetar metodiskt och långsiktigt. Just prissättningen kan vara svår, vissa vill sälja billigare än vad vi anser skäligt, vilket inte gynnar dem själva eller butiken.

Några av storsäljarna är tvådelade grytunderlägg av Göran Slöjdare, Ulla Salmonssons klassiska fjällmuggar i keramik och Susann Myrenhammars tenntrådsarmband. Något som står sig över tid är bruksföremål – det blir aldrig omodernt. De förmedlar även specialbeställningar, personliga önskemål och reparationer.

–      Vi har väldigt lite vitrinskåpsföremål, utan fokuset ligger på bruksföremål, alltså sådant som ska användas. Slöjd har en funktion, att man ska skapa det som behövs. Det står i våra stadgar att vi ska värna just det kulturarvet.

Mycket av flödet i centrala i Östersund har styrts mot Lillänge de senaste åren, men just vid Z-gränd har det öppnats nya butiker och skapats mötesplatser som ger liv och rörelse i kvarteret. Gaupa har gått i tankarna på att byta lokaler, för att exempelvis kunna erbjuda workshops, kurser och kanske en reparationsverkstad, men just nu vilar man tryggt i den positiva utveckling som råder kring deras koncept.

En av dem som hängt med Gaupa och dess utveckling i 15 års tid är Lotteli Bodén, som jobbar extra i både kassan och med andra arbetsuppgifter. Även hon ser en tydlig trend för Gaupa som inger framtidstro.

– När jag började så var det mest ”tanter” i min egen ålder som var intresserade av det här, men nu är det betydligt fler män, och dessutom yngre hantverkare. Det är exakt den här typen av konsumtion som behövs för att göra samhället mer hållbart, närproducerat hantverk. I min värld vill jag att presenterna ska vara bruksföremål, säger Lotteli Bodén och slår in ett paket åt dagens första kund.

I takt med att klockan närmar sig lunch så börjar kunderna anlända till butiken, och just för dagen är det ett gäng äldre kvinnor som synar produkterna särskilt noga innan de lägger upp dem på kassadisken.

– Äldre kvinnor är de mest kritiska men även de mest tacksamma kunderna, eftersom många av dem vet vilket omsorgsfullt arbete som ligger bakom hantverket, säger Elin Vikström Aloandersson och gläds åt att de just valt Gaupa för sina inköp.

Juryns motivering till Årets kooperativ i Jämtland Härjedalen lyder:

”Gaupa Hantverk har i 30 år arbetat för att lyfta och samla lokalt konsthantverk, slöjd och konst. Den fysiska butiken tillsammans med deras webbutik är ett betydande skyltfönster för länets hantverkare, slöjdare och konstnärer. Här möts du av det myller av kreativitet, konstnärskap och hantverksskicklighet som Jämtlands län bubblar utav. Hos Gaupa Hantverk hittar man det personliga och genuina utan att tumma på kvalitet. Tack för det jobb ni gjort och det ni bidrar med till konst och kultur i vårt län”.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!