Vi uppmanar dig som riksdagsledamot att bidra till lösningar för flera av de utmaningar som Sverige står inför. Den 17 juli och 10 oktober i år antog FNs generalförsamling resolutioner som uppmanar världens regeringar att skapa bättre förutsättningar för kooperativa verksamheter – rätt förutsättningar som ska ge fler och växande kooperativa företag. Förutom detta budskap efterfrågar FN också bättre statistik och forskning kring kooperation, tydligare koppling av kooperativ organisering till smart specialisering och regionala planer samt att FN själva fortsätter med sin globala analys av kooperativ ekonomi. Den 29 september antog också EUs ministerråd en politisk överenskommelse om att skapa bättre förutsättningar för den sociala ekonomin att verka och växa i hela Europa. Den sociala ekonomin består främst av kooperativ, ömsesidiga bolag, föreningar samt sociala företag och vissa stiftelser. Tillsammans utgör den sociala ekonomin 2,8 miljoner företag och sysselsätter 13,5 miljoner människor i Europa.
I SVERIGE ÄR DEN KOOPERATIVA sektorn relativt okänd. Det finns många små och några riktigt stora kooperativa och ömsesidiga företag (tillsammans omsätter de allra största 500 miljarder kronor och har närmare 100 000 anställda), men få känner till deras kooperativa eller ömsesidiga modell och varför de valde just den.
FAKTUM ÄR ATT KOOPERATIONEN har löst samhällsutmaningar sedan mitten på 1800-talet. Ett exempel är Svenska Hem; ett svar på både avsaknaden av råvaror av godtagbar kvalitet såväl som kvinnors rättigheter. Senare har bostadsmarknaden, barnomsorg och långtidsarbetslöshet också hittat sin form i den kooperativa modellen, där människor har gått samman och löst den samhällsutmaning de står inför. Likaså kan kooperativ utveckling vara ett viktigt verktyg inom aktuella utmaningar som kriminalitet, psykisk ohälsa, krisberedskap, energibrist, avfolkning i landsbygder och som alternativ till misslyckade generationsskiften av företag.
COOMPANION ÄR EN RIKSTÄCKANDE ORGANISATION som främjar tillväxt och utveckling av kooperativa verksamheter med bred förankring genom alla län. Vi vet att gemensamt engagemang och kooperativ utveckling är rena drivhuset för ekonomisk, ekologisk och social tillväxt. Det har vi många bevis på. Utanförskap blir innanförskap i arbetsintegrerande sociala företag, utflyttningsbygder får förnyad tillväxt genom lokala kooperativa initiativ då dagligvarubutiken övertas, då man startar fiberförening eller då man generationsväxlar lokala företag till personalägande etc.
UTMANINGARNA ÄR STORA – de kooperativa lösningarna är underutnyttjade och relativt okända. Med FNs och EUs ökade ambitioner efterfrågar vi konkreta åtgärder för att utveckla möjligheterna för kooperativt företagande i Sverige. Framförallt behövs:
EN ÖKAD VILJA OCH FOKUS på nykooperativ rådgivning, innovation och utveckling genom ökat stöd till Coompanion.
UNDERLÄTTANDE REGLER för företagande och satsningar på innovation inom tillsammansägande.
VILL DU VETA MER om oss eller kooperativa möjligheter och lösningar på vår tids största utmaningar, tveka inte att ta kontakt!
Presskontakt:
Gordon Hahn, ordförande
Coompanion Sverige
076-878 76 77
Vill du veta mer?
Läs gärna om några av de områden där vi ser kooperativa lösningar, kika på våra goda exempel eller kontakta någon av våra medarbetare runtom i landet!