Volontärer startade kooperativet som ger jobb till asylsökande

ABIS är kooperativet startat av volontärer som fixar jobb till asylsökande och därmed stärker deras möjligheter att få uppehållstillstånd, försörjning och delaktighet i Sverige.

Pappan i en gömd trebarnsfamilj som bodde i en bil i ett ouppvärmt garage ville inte bara ta emot hjälp av volontärerna – han ville jobba för pengarna. Då grundades arbetskooperativet ABIS. Kooperativets kunder blev volontärerna och deras bekanta som fick hjälp med allt möjligt inom Rut- och Rot-tjänster och pappan i den gömda familjen anställdes för detta.

Genom anställning stärktes möjligheterna till uppehållstillstånd och idag har den här familjen uppehållstillstånd. Barnen har repat sig och går i skolan.  Modellen har nu kommit många fler till del. Ytterligare 50 personer har fått uppehållstillstånd tack vare jobben i ABIS.

Förutom anställning blir också alla som arbetar i ABIS medlemmar och är med och utbildas och styr i kooperativet.

Idag har ABIS 21 anställda och filialer har startat i Stockholm, Malmö, Kristinehamn, Umeå, Åmål, Alingsås och Orust. Trollhättan är under uppbyggnad. Kooperativet har numera också ett antal företag och föreningar som anlitar dem.

Läs mer här om ABIS!