23 oktober 2017

Rösta fram årets kooperativ!

En pionjär inom ekologisk detaljhandel i Göteborg, ett socialt bilvårdsföretag i Karlskrona, en kooperativ företagssamverkan inom besöksnäringen i Västerbotten och en distributör av nödvändig infrastruktur i Skaraborg – alla har de chansen att bli Årets kooperativ i Sverige 2017.

Att kooperativ möter en bredd av samhällsutmaningar blir tydligt utifrån årets finalister.

Arbetsintegrerande sociala företag, som KASAK Bilvården, är företag som skapar ökade möjligheter för människor som av olika anledningar hamnat utanför arbetsmarknaden. Gold of Lapland är en kooperativ företagssamverkan som syftar till att stärka destinationen Lapland och Västerbottens inland. Deras samverkan resulterar bland annat förlängda säsonger, ekonomisk bärkraft och en starkare röst från besöksnäringen.

Kooperativ Handel Fram har i 33 år erbjudit göteborgarna ekologisk mat och starkt bidragit till att ekomat och närodlat inte längre är en tillfällig trend utan ett självklart val för allt fler göteborgare.

Vallebygdens energi – med anor ännu längre tillbaka i tiden – levererar inte bara energi till medlemmarna – utan utvecklar ny infrastruktur såsom fiber, vatten och avlopp – alltså livsnödvändig infrastruktur för boende på landsbygden. De räds inte heller att utveckla lösningar som bygger på energislag som sol- och vind.

Utmärkelsen Årets kooperativ i Sverige är ett pris som arbetsgivarföreningen KFO och Coompanion står bakom. 2017 är elfte året som det delas ut. Det går alltid till ett kooperativt företag som är särskilt bra på att skapa medlemsnytta, påverka sin omvärld positivt socialt och/eller miljömässigt och dessutom visar en stark utveckling.

Av de nomineringar som kommit in från hela landet, valde juryn i veckan ut fyra finalister. Vem som slutligen blir Årets kooperativ 2017 avgörs dock även av webb-röster. Röstningen pågår till och med 5 november.

Den 8 november, i samband med Coompanions höststämma och medarbetarkonvent i Stockholm, tillkännages vinnaren.

Läs mer om finalisterna i Årets kooperativ 2017 och rösta här!

Följande personer har ingått i juryn:

  • Gordon Hahn, Coompanion Sverige (ordförande)
  • Jan Edén, Arbetsgivarföreningen KFO
  • Mats Evergren, NyföretagarCentrum Sverige
  • Eva Carlsson, Tillväxtverket
Dela