Coompanion har, på uppdrag av och i samverkan med Region Dalarna, tagit fram en handlingsplan för att utveckla en hubb för samhällsentreprenörskap och social innovation i Dalarna.
I Sverige har vi en lång tradition av att staten erbjuder medborgarna en stark välfärd. Detta har säkert bidragit till att det vi kallar den sociala ekonomin, där samhällsentreprenörskap och social innovation ofta återfinns, inte på samma sätt har behövts för att tillgodose medborgarnas primära behov. Idag är läget ett annat och vi behöver snabbt ställa om för att möta de utmaningar vi står inför utifrån klimat, demografi, krigshot, m.m.
Från projektet ”Socialt entreprenörskap i Dalarna” (2019-2020) som var en fördjupning av ”Utveckling av ASF i Dalarna” (2017-2018) återfanns en del nycklar för att utveckla detta område i Dalarna, dessa kommer vi tillsammans med regionen och andra relevanta aktörer jobba vidare med.
Från att till en början ha ett starkt fokus på de arbetsintegrerande sociala företagen och andra initiativ inom det som vi i Sverige ser som traditionellt ”sociala” insatser till en bredare syn på vad socialt företagande kan vara. I detta arbete har det successivt vuxit fram en förståelse för att begreppet socialt företagande för många blir mer begränsande än det uttrycks i regeringens strategi för socialt företag. Begreppet ”social” har inom engelskan och franskan en mycket vidare betydelse än i svenskan och motsvaras kanske bäst av samhällelig. Vi har därför mer börjat använda begreppet samhällsentreprenörskap i vår kommunikation och upplever att detta på ett bättre sätt fångar bredden i initiativen.
Vad är då vår definition av samhällsentreprenörskap?
- Den affärsmässiga verksamheten är ett medel för att uppnå ett eller flera samhällsnyttiga mål.
- Mestadel av eventuell vinst återinvesteras i verksamheten eller i annan motsvarande verksamhet.
Hur ser vi på social innovation?
Sociala innovationer är nya idéer som möter samhällsbehov, skapar sociala relationer och formar nya samarbeten. Dessa innovationer kan vara produkter, tjänster eller modeller som möter ouppfyllda behov mer effektivt.
Våra mål med hubb för samhällsentreprenörskap och social innovation är att skapa förutsättningar som bidrar till:
- Att nya samhällsentreprenörer och sociala innovationer startas.
- Stärker de befintliga verksamheterna.
- Visa på hur samhällsentreprenörskap och social innovation breddar synen på entreprenörskap och företagande, föreningsliv och folkbildning.
- Strukturpåverkan som skapar goda förutsättningar för samhällsentreprenörskap och social innovation att växa. Inkluderar bl.a. att agera brobyggare mellan sektorer och aktörer, hitta nya finansieringsformer, utveckla offentlig upphandling med social hänsyn och IOP.
Nyfiken på vad vi gjort i hubben?
Ladda ner Hubbens sammanställning 2021-2024.
Vill du vara med?
Går du i tankarna på en idé som skulle bidra till att lösa någon av våra samhällsutmaningar? Driver du en samhällsentreprenöriell verksamhet idag och vill öka din affärsmässighet? Är du politiker eller tjänsteperson som vill veta mer eller funderar på vad du kan göra? Kanske kommer du från idéburen sektor eller så är du företagare som vill samverka?
Hör gärna av dig! Tillsammans behöver vi hitta nya kreativa lösningar på dagens samhällsutmaningar.
Kontaktperson
Anna-Clara Eriksson, Coompanion Dalarna, 070-780 98 54
Goda exempel på samhällsentreprenörskap i Dalarna
Samhällsentreprenörer arbetar inom flera av de globala målen och hittas i en rad olika områden. Här hittar du några goda exempel på samhällsentreprenörer i Dalarna.