8 oktober 2014

Cacaobönor som gör gott

Kooptjänst har arbetskooperativ i åtta olika kommuner i Östergötland och Sörmland och målsättningen är tydlig, att skapa nya jobb på arbetsmarknaden genom att starta nya sociala kooperativa verksamheter. Vi fick chansen att prata med Elisabeth Petersson som startade Cacaobönornas pralinverkstad ett av 10 sociala arbetskooperativ i Linköping.

Vad gör Cacaobönorna?

Vi, jag och mina kollegor Eric, Tove och Jocke har en liten produktion av hantverksmässig choklad, det vill säga vår pralinverkstad. På det sättet ger vi också de som arbetstränar hos oss unika meriter i ett hantverksyrke som inte är så vanligt. Pralinerna säljer vi både i anslutning till pralinverkstan och direkt till företag, restauranger och butiker. Vi håller även pralinkurser.

Vad erbjuder ni?

Vi tillverkar återkommande mellan 25 och 30 högkvalitativa praliner. Alla är glutenfria och vi gör dessutom gräddkolor som är tillverkade med laktosfria ingredienser.

Vad erbjuder ni för unikt värde till samhället?

Som kooperativ verksamhet tar vi ett socialt ansvar och genom att vara ett arbetskooperativ bestämmer vi alla som jobbar här gemensamt kring vår verksamhet. Vi ger också de chansen som annars stått utanför arbetsmarknaden chans att praktiskt få jobba och skaffa sig arbetslivserfarenhet genom våra arbetsträningsplatser.

Varför startades Cacaobönorna?

Från allra första början så var jag själv deltagare i Kooptjänst för att få arbetsträna efter en bilolycka. För lite mer än två år sedan fick jag erbjudandet att gå en tvådagars kurs i chokladpralinstillverkning i Nora och det blev startskottet för Cacaobönorna. Vi var sex stycken som for iväg på kursen. När vi kommit hem fick de andra anställningar så jag började på egen hand spana efter en lokal för att kunna starta upp chokladpralinstillverkning i Linköping och fann ett övergivet bageri!

Varför startade ni kooperativ?

Jag arbetstränade hos Kooptjänst så när chansen kom att starta en verksamhet så var det självklart att Cacaobönorna skulle bli en del av Kooptjänst och därigenom ett socialt arbetskooperativ.

På vilket sätt fick ni hjälp av Kooptjänst för att komma igång?

Cacaobönorna är en verksamhet inom ramen för Kooptjänst, vilket innebär att Kooptjänst betalade för både arbetskraft och renovering av den lokalen som vi tog över i samband med att vi startade. Utan Kooptjänst hade det inte gått. Nu får vi hjälp av Coompanion också, med en stödstruktur av rådgivare och vissa administrativa tjänster.

Hur återinvesterar ni eventuell vinst?

Alla verksamheter inom Kooptjänst Linköping återinvesterar i nya anställningar, som i sin tur syftar till att kunna starta fler verksamheter och skapa arbeten till fler.

Vad är ert mål för framtiden? Var är Cacaobönorna om 5 år?

Ett mål är att komma närmare våra kunder i Linköping, våra lokaler är redan små, så vi hoppas hitta nya större lokaler som gärna ligger lite mer centralt än vi gör idag. Kanske finns också Cacaobönornas verksamhet i andra städer i regionen inom ett par år!

Dela