
Ett nytt recept för matsystemet
Nu stärker vi tillsammans Sveriges livsmedelsberedskap! 🌱💪 Vi är en av de åtta innovationsplattformar som Vinnova utsåg hösten 2023 för att omvandla matsystemet till ett hållbart och motståndskraftigt ekosystem – för både människor och miljö. Med vår insats skapar vi en tryggare matförsörjning, även i tider av kris och osäkerhet.
Ny rapport: Så kan 5 miljoner fritidsodlare bidra till ökad livsmedelsberedskap
29 april, 2025
Fritidsodlare finns i hela landet och kan producera även i tid av kris när gränser stängs, bränsle, el och gödsel blir bristvaror och internet slutar fungera. De är ofta en del av lokala, sociala nätverk och kan snabbt ställa om, odla mer och hjälpa andra att komma igång.
Rapporten ”Så kan 5 miljoner fritidsodlare bidra till ökad livsmedelsberedskap” visar att många vill börja odla eller utveckla sitt nuvarande odlande, men att det finns trösklar. Det handlar bland annat om tillgång till mark och mer kunskap om odling, förvaring och förädling. Det offentliga har en viktig roll att skapa incitament, underlätta och utveckla förutsättningarna för att skapa en bred, hållbar och folkligt förankrad livsmedelsproduktion.
Rapporten lanserades i webbinariet: Tillsammans kan vi stärka Sveriges livsmedelsberedskap!
Se inspelningen!
29 april, 2025
Coompanion har tillsammans med Civilförsvarsförbundet och Mikrofonden utforskat hur vi kan höja Sveriges livsmedelsberedskap. Det handlar till exempel om att producera och konsumera mer näringsrik mat, lokalt. Vi menar att:
- Det kräver att alla i Sverige ska kunna vara delaktiga i lokal matproduktion genom att vi blir fler som odlar, fler som odlar mer, fler som investerar i lokal produktion och fler som konsumerar lokalt producerad mat.
- Småskalig odling, lokal matproduktion, lokala marknader och fritidsodling för självhushållning är några av ingredienserna som kan stärka matsystemet.
- Lokal infrastruktur för finansiering, produktion, lagerhållning och distribution (försäljning) och nya former för samarbete mellan odlare, förädlare och konsumenter behöver byggas och kunskap spridas.

Vi har prövat och utvecklat idéer
För att pröva och utveckla några av våra idéer för ett hållbart matsystem har vi tillsammans med andra organisationer genomfört följande delprojekt:
Modern Krismat, Beredskapsodling för rättvis omställning och stärkt social infrastruktur.
Projektet ska utveckla och testa en innovativ form av studiecirkel med fokus på modern krismat, beredskapsodling och rättvis omställning som stärker den sociala infrastrukturen lokalt och bygger tillit, engagemang och agens. Studiecirkelmaterialet ska ska sedan användas för att mobilisera människor att göra positiv skillnad i lokalsamhället.
Så här kan det offentliga stimulera fler att odla mer
Fritidsodlingen är en underutnyttjad resurs som med ganska små medel kan stimuleras att öka och därmed producera en betydande mängd livsmedel. Fritidsodlare odlar redan ätbart på större areal än den yrkesmässiga trädgårdsodlingen. Fritidsodlingen kan producera mat även i tid av kris när gränser stängs, bränsle, el och gödsel blir bristvaror och internet slutar fungera. Med ökad kunskap, tillgång till odlingsbar mark och tid kan avkastningen från denna folkrörelse sannolikt mångdubblas. Läs mer i vår folder Tillsammans kan vi stärka Sveriges livsmedelsberedskap, som är framtagen i samarbete med Fritidsodlingens Riksorganisation.
Seeds of Change in Local Food systems
Matsystemet behöver transformeras och genom att inspirera varandra, dela och sprida goda exempel av hållbar matproduktion från okända platser kan vi lättare mobilisera fler människor att skapa bra mat tillsammans, nära den konsumeras.
Vi samarbetade med ekoorganisationer i Moldavien och Estland, en engagerad offentlig myndighet (region) i Lettland och akvaponiexpertis samt ideburen sektor i Sverige, och gjorde (gör fortfarande!) lokala signalspaningar och insamling av förändringsfrön som kan transformera matsystemet. Tillsammans genomförde vi en gemensam framsynsworkshop i Pärnu, Estland i juni 2024.
Vår mission
År 2030 ska Sverige vara tillräckligt självförsörjande på livsmedel för att hela befolkningen ska klara 30 dagar utan tillgång till importerade insatsvaror eller livsmedel, utan att ge avkall på kraven om hållbar produktion.
Vi vill trygga matsystemet i Sverige genom att sprida riskerna och skapa en större mångfald av hållbara matproducenter runt om i hela Sverige. Vi vill bygga en ökad hemberedskap och kunskap om småskalig hållbar matproduktion. Vi vill skapa en starkare social infrastruktur med tillsammansfokus där vi delar produktionsresurser, får en ökad förmåga att producera och även ta tillvara de livsmedel och grödor som produceras. Det ska finnas näringsrik mat till alla, som skapas nära och tillsammans!
Våra tre civilsamhällesorganisationer har som syfte att hitta tillsammanslösningar på aktuella samhällsutmaningar och har med begränsade medel under lång tid skapat samhällsförbättring, trygghet och ökad förmåga hos människor.
Vad händer nu?
Nu vill vi stärka och nyttja denna kraft tillsammans med likasinnade för ett mer hållbart matsystem, i hela kedjan. Under våren 2025 lämnar vi in ansökan till Vinnova för att under 3 år kunna bygga en plattform för innovation och utveckling där vi tillsammans med lokala aktörer och civilsamhället bygger framtidens lokala matsystem.
Läs mer om Vinnovas 8 innovationsplattformar – ett nytt recept för matsystemet
