Störiga unga var entreprenörer

– Vi var lite av ett störningsmoment i den dagliga verksamheten, berättar Linda Grandin, en av de tre unga grundarna på E.L.S.A Hundcoop som nu vuxit med ytterligare verksamhet och anställda. Vi ville hitta på saker och det var inte lätt för de andra att hänga med i svängarna. När vi fick frågan om vi ville starta ett socialt företag och en privat hundverksamhet lade ned – gjorde vi slag i saken.

År 2012 slog hunddagiset E.L.S.A Hundcoop i Vänersborg upp dörrarna. De tre ungdomarna Linda Grandin, Andro MacDonald och Sofia Andersson hade träffats på en daglig verksamhet i Vänersborg. De tog chansen när ägaren till ett hundrastningsföretag ville avveckla. De tog över kunderna och bildade ett så kallat arbetsintegrerat socialt företag (ASF).

Ett bra stöd och utbildning via Samordningsförbundet, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen kommunen och utbildning från Coompanion gjorde att gruppen vågade starta.

Företaget har vuxit från att i starten ha tolv hundar till en dubblering av såväl yta som antal hundar på fyra år. Föreningen har idag ytterligare två kooperatörer, som de kallar sina delägare/medlemmar och tre anställda.

– Det som gör oss framgångsrika är nog att vi har ett väldigt driv och hela tiden vill vidare. Vi var lite av ett störningsmoment för de andra deltagarna i den dagliga verksamheten eftersom vi hela tiden ville göra nya saker, berättar Lind.

Drivet är också det som håller dem samman i tuffa perioder, till exempel när de har för lite deltagare så att arbetsbelastningen blir extra hög eller när ekonomin sviktar.

– Vi är väldigt olika men när det verkligen gäller så lägger vi in den extra växeln och kämpar på. Vi är starka tillsammans, säger Sofia.

Förra året var hon dock själv nära att sluta på E.L.S.A. Hon hade tröttnat rejält på att rasta hundar Hon prövade att praktiserade på andra ASF-företag i Vänersborg.

När en påtänkt hyresgäst hoppade av från att hyra E.L.S.As gamla lokal öppnades dock en möjlighet att starta en ny verksamhet i den. Det tog Sofia och kooperatören Camilla Almgren en månad att starta upp och få i ordning Hundlyckans Café och Kuriosa. Det ligger bredvid hunddagiset så de fyrbenta gästerna kan använda rastgården bredvid om de vill. De har just nu hjälp av ideella krafter men hoppas snart kunna ta emot deltagare.

En viktig framgångsfaktor på företaget är rak och öppen kommunikation. Camilla Almgren är grupp- och verksamhetsansvarig och började själv som deltagare med arbetsträning. Hon hade en annan bakgrund än de som kom från den dagliga verksamheten och var ovan vid det raka samtalet.

– Det är stor skillnad mot det vanliga arbetslivet där mycket göms undan tycker hon. Att vara öppen ingår i företagets värdegrund, men beteendet kommer också av att den sociala kompetensen inte alltid finns med från början. Tydlighet har blivit ett måste för att det ska fungera.

Alla tre håller med om att deras sociala kompetens har blivit mycket bättre sedan de startade företaget. De har ju kundkontakter varje dag. Sofia berättar att hon från början inte tyckte det var självklart att hälsa på hundägarna när de kom. Hon skulle ju ändå inte träffa dem sedan.

Idag känns det naturligt i de flesta sociala situationer. Andro tycker att han har fått ett bättre tålamod och förståelse för att andras arbetssätt också är bra. Han gillar att föreläsa om företaget och njuter av att promenera med hundarna, särskilt en varm sommardag nere vid vattnet. Linda har upptäckt att hon är bra på att skriva, ringa samtal och planera.

Att bli företagare har också ökat självförtroendet och självständigheten på andra områden i livet. Att flytta till eget boende, ta körkort, bygga relationer är alla konsekvenser av att man fått ta mer ansvar och fått förtroendet att klara av det. Tidigare upplevde de sig som väldigt beroende av olika familjemedlemmar men idag fattar de sina egna beslut.

I E.L.S.A finns många sådana personlig resor. Man har haft deltagare som varit väldigt oroliga vid starten och knappt velat komma in i lokalerna till att vederbörande slutar för att hen fått ett ”vanligt” jobb. En annan deltagare har börjat läsa till psykolog.

Mer information om E.L.S.A Hundcoop på kooperativets hemsida!