Ny här och nyfiken på vårt unika affärsnätverk?
Redan medlem och vill göra affärer?
Svensk Barter Ekonomisk Förening är ett kooperativt handels- och affärsnätverk. Våra medlemmar är företag och föreningar som nätverkar, samverkar och gör upp affärer med varandra.
Det finns några skillnader mellan denna företagsring och andra handels- och affärsnätverk i Sverige. Hos oss handlar inte allt (men mycket) om cash! Vi är ett unikt prisvärt alternativ att marknadsföra sig och öka sin omsättning i företaget.
Barter is smarter!
Nätverka och pitcha på våra fysiska & digitala träffar.
Välkommen att ansöka om medlemskap hos oss!
Medlemskapet innebär tillgång till vår handelsplattform för barteravtal, fysiska och digitala handelsmöten (minst 4 per halvår) samt rösträtt på föreningsstämman.
Den som vill kan även gå med i vårt lunchnätverk som har 5 träffar per halvår. OBS: Vi startar detta när vi nått tillräckligt antal intresserade.
Föreningen arrangerar även återkommande stödfunktioner och olika aktiviteter. Allt beroende på medlemmarnas engagemang och önskemål.
Priser (kontant):
Medlemsavgift 100 SEK/år
Insats 500 SEK (återfås vid utträde)
Serviceavgift 250 SEK/mån (betalas årsvis)
Transaktionsavgift 6% (vid köp eller sälj i barterkronor)
Lunchnätverk (valfritt): 200 SEK/mån för 5 träffar/halvår (betalas halvårsvis)
Totalpriset blir 3100 per år utan lunchnätverk (5500 med lunchnätverk, som även kan betalas halvårsvis). Samt insatsen första året. Transaktionsavgifter utgår ej på kontanta affärer, bara på bartertransaktioner online på vår handelsplattform. Insatsen återfås vid eventuellt utträde ur föreningen.
Mejla oss på svenskbarter@gmail.com med din intresseanmälan.
Styrelsen 2022 är:
Camilla Carlsson, Coompanion Östergötland
Emil Atak, Coompanion Mälardalen
Anne-Louise Kroon, Cooperate Coffice i Söderköping AB
Linus Lindgren, 2 Fotografer i Norrköping
Adjungerad och kontaktperson:
Jonas Lagander, Coompanion Östergötland
Kontakt & anmälan: svenskbarter@gmail.com
Vill du starta en lokal avdelning?
Det går utmärkt att starta upp lokala nätverk inom Svensk Barter, var som helst i Sverige. Det kostar inget extra utan det handlar bara om att hitta ett antal nya medlemmar på en ny ort eller region som vill organisera ett eget handelsnätverk. Är ni ett gäng som vill samverka finns inget som hindrar er!
Det viktiga är att ni alla representerar olika branscher, med unikt utbud av varor och tjänster i relation till de andra medlemmarna. Vi tycker det är extra roligt när både vanliga företag, sociala företag och föreningar vill vara med. Handeln är främst B2B.
Maila oss så kan vi diskutera hur ni bäst kommer igång!
Tillsammans maximerar vi medlemsnyttan!
I föreningen använder vi barteravtal för att stärka våra verksamheter. Vi testar och utvecklar smarta strategier för att öka omsättningen, hitta nya kunder, spara dina kontanter och hitta nya givande samarbeten, t ex sponsorskap (CSR) eller investeringsmöjligheter. Svensk Barter är ett verktyg du kan använda för att båda öka kassaflödet, stärka din soliditet, utöka ditt nätverk och främja ditt varumärke.
På detta sätt kompletterar vi andra former av affärsnätverk som finns i landet med helt nya unika tjänster. Kontant handel är såklart också tillåten i nätverket vilket gör oss flexibla och alltid relevanta.
Det är riktigt praktiskt att alltid ha tillgång till en kompletterande bytesmarknad, både online och fysiskt, med primärt lokalt ägda aktörer!
Ett av seminarierna under projekt Framsteg, som grundlade Svensk Barter. Denna gång med inspirerande WIR BANK från Schweiz, världens största barternätverk, med länkad dragning i Riksdagshuset.
Några bartertips!
Målet för de flesta företag som deltar i en barterring är att öka sin omsättning med max ca 15 % i barterkronor. Dessa intäkter från försäljningen används sedan för att göra inköp från andra medlemmar, istället för att använda kontanter. Kontantbesparingarna går direkt till vinstresultatet! Samtidigt bidrar fler nöjda kunder till värdefull mun till mun-marknadsföring. Tänk även på att din säljmarginal blir en slags ”rabatt” när du handlar. Exempelvis: om din säljmarginal är 70 % och tjänsten/varan du vill köpa kostar 100 SEK, så kostar det dig kontant 30 SEK att köpa den på barteravtal för 100 SEK. Utfallet blir 70 SEK lägre kostnad på ditt inköp, motsvarande 70 % kostnadsbesparing!
Normalt sett handlas med överskapacitet i föreningen – annars osålda varor och tjänster. Ta en funderare: Vad har jag för överkapacitet? Vilka tider på dagen/veckan/månaden/året har jag överkapacitet? Vad har jag för behov av att öka min omsättning? Hur skulle jag vilja samverka med andra lokala företag? Ta sedan fram en plan för din handel och börja nätverka inom Svensk Barter!
Hur fungerar byteshandeln skattemässigt?
Föreningen tar inget ansvar för medlemmarnas egen bokföring och skattedeklaration. I grund är det dock enkelt. Barterkronor bokförs som vanliga kronor i din bokföring. Moms sköts också på vanligt sätt men flera medlemmar har valt att betala momsen i barterkronor till andra medlemmar för enkelhetens skull. Bokför som vanligt, men skapa gärna en egen bokföringspost för din barterhandel för att hålla ordning i affärerna. Skatter är till för att betalas och deltagande i Svensk Barter gör det varken svårare eller enklare för dig att göra detta.
Skatteverket har gjort ett officiellt utlåtande om beskattning av medlem i bytesring som du kan läsa här: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/347753.html.
Just nu är vi deltagare i ett projekt, IMPACT - för social hållbarhet.
Coompanion driver just nu ett projekt som handlar om att stötta företag att kunna påverka mer för hållbarhet, med extra fokus på social hållbarhet. Svensk Barter är en av delarna som ska utvecklas som just ett sådant ”IMPACT-verktyg”. Det tycker vi är riktigt spännande och under 2023 räknar vi med flera olika intressanta aktiviteter som gör vår företagsring ännu mer nyttig för våra medlemmar! Social hållbarhet är viktig som företagare av många olika anledningar, hålla ihop som människa, personalen ska må bra och trivas och samhällena vi verkar i ska också må bra och hålla ihop.
Projektet finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Ni kan läsa mer om projektet här: www.coompanion.se/impact.