Här kan du läsa om våra aktuella projekt i Östergötland och tidigare projekt som vi drivit tillsammans med våra partners.
PARI
Projektet PARI är ett samarbetsprojekt mellan Portugal, Sverige och Spanien. PARI står för ”Paths for rural innovation: Clusters for Social and Ecological innovation to improve quality of life in rural areas”. Det går ut på att samla aktörer och resurser för att möjliggöra ökad innovationskraft på våra landsbygder.
Projektet pågår till och med den 31 augusti 2026. Projektstart var formellt 1 september, så mer information kommer inom kort!
Partners i Östergötland är Region Östergötland och Coompanion Östergötland.
Stronger Together
Projektet Stronger Together är ett Eu-finansierat projekt, en del av Interreg Central Baltic. Målet med projektet är att arbeta för en mer inkluderande arbetsmarknad genom att uppmuntra arbetsgivare att implementera en antidiskrimineringspolicy i sina organisationer och säkerställa anställning av personer med intellektuella funktionsnedsättningar eller andra särskilda behov. Projektet bedrivs i Lettland och Sverige och kommer att genomföras i samarbete med Samariternas Lettiska förening, Valmiera Development Agency och Coompanion Östergötland.
Projektet pågår till och med 30 april 2027
Samarbetsorganisationer i Sverige är bland annat Region Östergötland, Arbetsförmedlingen, Autismföreningen och Attention.
Lokala innovationssystem kring hindren för idéburen och gemensam bostadsförsörjning i Sverige: finansiering, associationsformer, upplåtelseformer och inkluderande processer
DET är ett nytt beviljat projekt som startar i höst.
Idéburen och gemensam bostadsförsörjning (IGB) skapar goda och prisöverkomliga bostäder, och bidrar till jämlikhet, livskvalitet, hälsa, service, gemenskap och samhällsengagemang. I Sverige finns dock en rad utmaningar på systemnivå. Projektet skapar förutsättningar för IGB i Sverige genom att arbeta med fyra nyckelområden:
- systemen för finansiering, där IGB möts av en omogen finansmarknad och oerfarna kommuner;
- associationsformerna och upplåtelseformerna för IGB, där gängse svenska former inte matchar;
- organiseringen och stöd av inkluderande och samskapande processer nödvändiga för att IGB ska kunna fungera och växa;
- och att skapa, förstärka och dra nytta av synergier mellan dessa i lokala innovationssystem med långsiktig effekt på lokalsamhällets hållbara utveckling.
Samarbetspartners är Göteborgs Universitet/GRI (projektägare), Coompanion i Östergötland & Göteborg, Egnahemsfabriken,
Hyresgästföreningen och Orust kommun.
Även här ser vi fram emot ett trevligt och utvecklande arbete med att främja idéburen bostadsutveckling, denna gång på strategisk nivå.
BästBo, nytt projekt med start i höst
BästBo, Bygg- och bogemenskaper i städer och landsbygder för ett socialt hållbart boende, är ett nytt beviljat projekt som startar i höst.
Projektet ska undersöka hur bygg- och boendegemenskaper kan fungera som socialt hållbara bygg-/ och boendeformer. Vi är särskilt intresserade av bygg- och bogemenskapernas betydelse för grupper som riskerar ofrivillig ensamhet, socialt utanförskap eller för äldre på landsbygd.
Samverkansparter är Linköpings Universitet, Coompanion Östergötland, Coompanion Roslagen & Norrort, Marie Cederschiöld högskola och Kiladalens Utveckling AB (svb). Vi kommer även att samverka med ETC Bygg och Kollektivhuset Stolplyckan i Linköping.
Vi ser fram emot 2 år av ett härligt utvecklingsarbete inom den idéburna bostadssektorn – där mycket utgår från Östergötland.
Energigemenskaper
Tillit och samförsörjning för hållbar matproduktion
Projekt vars syfte är att undersöka en ny folkrörelse, Matvärn ,med fokus på hållbar lokal matproduktion i krisers spår. Arbetet skall resultera i en landsomfattande dokumentation av några av de lokala initiativ som finns runt om i landet och hur gruppernas arbete sker för lokal matproduktion, livsmedelsförvaring och krishantering. Ett samarbete mellan Coompanion, Hela Sverige Skall Leva och Vuxenskolan.
Social Impact för små företag
COPE – Erasmus+
I samarbete med partners från Island, Italien, Cypern och Sverige skall pedagogisk modell i kooperativt entreprenörskap för vuxna tas fram, provas och utvecklas.
Målgruppen är rådgivare och lärare.
Creative Advocacy Work in Georgia
Mobilisering, digital säkerhet och demokrati samt kunskap om socialt entreprenörskap till verksamma inom Georgiens kreativa sektor, inklusive representanter från ideella föreningar, sociala företag och kooperativ. Under våren hålls flera utbildningar och workshops både digitalt och fysiskt i Georgien.
Ett samarbete med Georgien, Bangladesh och Sverige mellan organisationerna Women Chapter International, European Foundation och oss.
PEAS – partnerskap för ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara livsmedelssystem
Tidigare projekt
ServiceLyftet
Projektet syftade till att utveckla metoder och konkreta planer, delvis med hjälp av ny teknik, för att behålla men också utveckla den lokala servicen på landsbygden.
Ett kompetensutvecklingsprojekt som riktar sig till de på arbetsmarknaden med så kallade instabil ställning, varav många försörjer sig på korta eller tillfälliga uppdrag, kombinatörer, frilansare, giggare, timanställda m fl.
COOPCAMP
Hur kan kooperation göras mer känt för de unga?
I projektet COOPCAMP tas det fram ett digitalt äventyr med kooperativa värdeord, principer och företagande. Målgrupp är skolor från gymnasium och uppåt. Deltar gör Universitetet i Rom och regioner från bland annat Belgien, Spanien, Italien, Polen och Sverige. Projektet drivs av det europeiska nätverket REVES och finansieras av EU.
ESF projekt Gemensamma Krafter och ESF projekt Samverkan för hälsa och arbete
En förstudie för att bygga kunskap och resurser för en mer hållbar, inkluderande och resilient arbetsmarknad där alla samhällssektorer samverkar på ett medvetet strategiskt sätt.
Bo- och byggemenskaper är ett växande koncept. I Sverige är byggemenskaper fortfarande relativt nytt men har uppvisat flera positiva effekter för lokalsamhället, bl a sänkta bygg- och boendekostnader, främjande av social gemenskap och ett mer hållbart samhälle.
Tomma Hus
Ett projekt i samarbete med Hela Sverige ska leva Östergötland och Motala kommun som rönt stort intresse. Tanken med projektet ”Tomma hus” har varit att hitta verktyg och metoder för att identifiera hus och fastigheter på landsbygden som inte används för att fylla dem med nytt liv, boende och/eller verksamhet.
Arkiv
ASF – Akademin
Projektet ASF Akademin utbildar företag runt om i landet för att arbetsträningen ska bli ännu bättre och kvalitetssäkrad. Projektet utbildar även ledare i företagen för att kunna möta de unika förutsättningar som finns i just sociala företag.
Fler i arbete via ASF
Syftet med projektet är att stärka länets arbetsintegrerande sociala företag så att de kan bidra till att öka sysselsättningen och ge ökade möjligheter till personer med svag förankring på arbetsmarknaden att få ett arbete.
Social Economic Trade
Social Economic Trade (SET) är ett sälj och marknadskooperativ som ägs av ASF i Östergötland. Vår uppgift är att hjälpa dessa sociala företag med marknadsföring, sälj och affärsutveckling.
Coast 4 Us
Coompanion Östergötland deltar under perioden 2018-2020 för det internationella projektet Coast 4 Us. Projektet syftar till att ta fram dataunderlag mm för att underlätta planeringen av kust- och havsområden i Östersjön.
Framsteg
I projektet vill vi öka tillväxten i länet genom att uppmärksamma och ta tillvara den utvecklingskraft som finns hos sociala entreprenörer och i sociala innovationer.
Generationsväxling
Generationsväxling – en metod för hållbara ASF Många företag i länent står inför en generationsväxling. Ett alternativ som just nu diskuteras är att undersöka möjligheterna för ASF att ta över mindre bolag (enmans- eller fåmansföretag) där företagsledaren är på väg att gå i pension.
React
Coompanion Östergötland arbetar inom nätverket React med 6 andra städer i Europa för att motverka etnisk stigmatisering och hur man kan bli medborgare i respektive land, juridiskt och psykiskt samt hur integrationen fungerar med fokus på unga flyktingar och unga nyanlända.
CSE-Baltic
Creative Social Entrepreneurship in the Baltic Sea Region är ett projekt som finaniseras av Svenska institutet.
Tillsammans med parter från Lettland och Georgien genomförs aktiviteter med syfte att skapa ett underlag för en större projektansökan med fokus på socialt företagande inom den kulturella sektorn i dessa länder och eventuellt fler.
Besök som skulle genomförts i Sverige fick ersättas av webinarier, vilket förvisso varit effektiv användning av resurser men vi ser verkligen fram emot att få träffa våra samarbetspartners i Lettland och Georgien.
Det är väldigt intressant att jämföra våra länders förutsättningar för kreativt socialt entreprenörskap då de skiljer sig åt på flera sätt. Exempelvis har Lettland en lag som tydligt definierar ett socialt företag och som behöver uppfyllas för att offentliga stödmedel skal ges ut.
I Sverige och Georgien är definitionerna mer öppna och även varierande över tid, gällande det offentliga förhållningssätt, beroende på politisk inriktning.