Medvind i Glimåkra-Årets skånska kooperativ

Sedan över tjugo år erbjuds personer som står långt från arbetsmarknaden meningsfull sysselsättning hos Medvind i Glimåkra.

Nu har Medvind uppmärksammats av Coompanion Skåne som har utsett företaget till Årets kooperativ i Skåne.
– Detta kooperativ får anses vara en pionjär. Under de tjugo år som de funnits har de visat att det finns en långsiktighet som ger trygghet. Samtidigt har de hela tiden följt sin tid, utvecklats och arbetat enligt de kooperativa principerna som bland annat innebär delaktighet i verksamheten. Det är några av anledningarna till att vi har utsett dem till Årets kooperativ i Skåne, säger Olof Eriksson, vd på Coompanion Skåne.

Medvind startades 1997 av tre pappor som hade barn med funktionsnedsättningar. För att barnen skulle ha meningsfulla arbetsuppgifter började man med enkla arbetsuppgifter som tex prismärkning. Andra grupper som står långt från arbetsmarknaden har efter hand kommit till i företaget och ca 200 personer har haft sysselsättning genom åren. Ca 20-25 personer har fast anställning på Medvind idag. Totalt sysselsätts upp mot 35-40 personer om personer med praktik eller arbetsträning räknas in. Många av de personer som passerat har fått andra anställningar. Medvind är med andra ord en stor och viktig arbetsgivare i Östra Göinge kommunen.

– På Medvind ska alla känna att de får arbeta i sin takt, utifrån sin förmåga. På så sätt kan individerna bygga självförtroende och social kompetens. Här är de en del av samhället och bidrar genom sitt arbete till samhällets utveckling parallellt som de utvecklas som individer, säger Åse Mathisen Larsson, vd för Medvind sedan knappt ett år.

Medvind äger sedan flera år den stora affärslokalen där de har sin verksamhet. De säljer bl a lagerutrymme där. Annan verksamhet är paketering av bland annat kryddor samt tusentals påsar som delas ut till nyblivna föräldrar på BB med babysaker. Dessutom hyr man ut personal till Ikea och utför mindre arbeten till företagen i närområdet. Idag är omsättningen cirka 10 miljoner. Medvind har även avtal med kommunen om sju platser inom daglig verksamhet.

Medvinds hemsida här

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!