Sanningar och myter om kooperativ

Vi får ofta frågor om vad ett kooperativ egentligen är. Det finns många missförstånd, som kanske helt enkelt beror på att man inte träffat på något kooperativ. Här reder vi ut några vanliga frågor!

Vill ni starta företag tillsammans? Boka gärna in en kostnadsfri rådgivning med Coompanion!

 

Får kooperativ gå med vinst?

Ja! Vinsten är en förutsättning för att ett företag ska kunna fortsätta utvecklas. Det gäller även för kooperativ.

 

Alla måste ha lika lön!

Lönesättningen i ett kooperativ kan likna den som är vanlig i andra företag, eller så kan man göra på ett helt annat sätt. Det är medlemmarna som bestämmer hur lönesättningen i företaget ska fungera.

 

Det blir ineffektivt när alla ska bestämma allt hela tiden!

I ett kooperativ behöver ni fördela ansvaret, rollerna och bestämma vilka beslut som enskilda personer kan ta och vilka beslut som hela organisationen behöver vara med på. Det finns inget som hindrar att ett kooperativ har en arbetsledare.

 

Kooperativ är inga riktiga företag!

Jodå. Men även om ekonomisk förening har blivit allt mer populärt så finns det fortfarande banker eller revisorer som inte känner till företagsformen. En ekonomisk förening är i allra högsta grad ett företag.

 

Blir det mycket konflikter i ett kooperativ?

Det kommer alltid att finnas konflikter där människor möts, även i kooperativ. Genom bra kommunikation, tydliga kompanjonavtal och rådgivning i ett tidigt skede är ni bra rustade! Oavsett företagsform. Ekonomiska föreningar har visat sig vara minst lika hållbara som till exempel aktiebolag.

 

Får man neka någon att bli medlem i ett kooperativ?

I stadgarna anger ni vad som krävs för att man ska kunna bli medlem i er ekonomiska förening. I arbetskooperativ är det till exempel ett vanligt krav att man ska ha varit anställt i minst två år innan man kan ansöka om medlemskap.

 

Kan kooperativ vara stora företag?

Kooperativ finns från tre personer upp till tusentals anställda. Några av de största i Sverige är Arla, Coop, Lantmännen, Folksam m.fl.

 

Vill du veta mer? Ta kontakt med Coompanion i er region.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!