Mötesplats Stöcke – en solskenshistoria

Från galen idé till social innovation

Efter drygt fem år och oräkneliga arbetstimmar byggs nu det efterlängtade allaktivitetshuset i Stöcke. En lokal mötesplats, skapad av bygden, som dessutom kan bli en nationell förebild för hållbar landsbygdsutveckling. Med en tydlig vision, målinriktat arbete och starka partners som bl a Raja Thoren, VD ThorenGruppen och Peter ”Foppa” Forsberg är det nu äntligen dags att sätta spaden i marken.

– Det här känns verkligen helt fantastiskt, vi är så glada! Vägen har varit både krokig och betydligt längre än vad vi kunde föreställa oss. Men med oss på resan har vi haft kommunen, starka partners och givetvis bygden som stöd och det är vi otroligt tacksamma för, säger Maria Bergstén, ordförande i Stöckebygdens utvecklings Ek förening.

Mötesplats Stöcke är en framgångssaga. Idén från två mammor som ville bygga en idrottshall växte snabbt till ett innovativt utvecklingsprojekt i 50-miljoners klassen där ideella, offentliga och kommersiella krafter samverkat på ett helt nytt sätt. Allt dessutom sprunget ur bygdens gemensamma önskningar och behov. Under åren har det lagts i storleksordningen 30 000 tusen timmar, varav majoriteten ideella, på projektet som dessutom dragit in över 25 miljoner kronor i bidrag, bara det en unik bedrift.

Mycket mer än en idrottshall

Med anläggningen på plats får inte bara Stöcke skola en idrottshall, bygden får också ett nav, en servi- cepunkt och en mötesplats med något för alla. Byggnaden på 2 500 kvadratmeter innehåller förutom en fullstor idrottshall med läktare också många andra funktioner. Flexibilitet och hållbarhet är två av byggets grundpelare så här finns även plats för café/restaurang och service, gym, kontorslokaler samt ett flexibelt multirum för t ex ungdoms- eller kulturverksamhet. Eller något helt annat som besökarna har intresse av.
– Det här är ett mycket inspirerande projekt. Vi är stolta över att vara en del av detta och tycker att Mötes- plats Stöcke är ett lysande exempel på hur landsbygdsutveckling kan komma att drivas framöver. Av de som ser behoven, de som bor och verkar i bygden, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd, Umeå.

Unik profil – rörelserikedom

Projektgruppen har inte heller nöjt sig med att skapa vilken anläggning som helst. Nej, de har satsat på att bli den första offentliga byggnaden i Sverige som har utformats med rörelserikedom i fokus. I samarbete med bl a forskare, arkitekter, ett flertal kommuner, riksidrottsförbundet och stiftelsen Change the Game drivs idag ett projekt med målet att förändra bilden av hur stadsplanering och utformningen av offentliga byggnader kan göras. Och Mötesplats Stöcke blir både testbädd för idéer och pilotanläggning.

Coompanion Västerbotten – en ovärderlig partner

– Under hela projektet har Coompanion varit en otroligt viktig samarbetspartner. De har hjälpt oss med allt från idé- och konceptutveckling till genomförande av LEA-analysen samt det fantastiska stöd som vi fått i frågor kring finansiering. Tillsammans med Roger och de andra har vi verkligen kunnat lyfta blicken, tänka större och faktiskt förverkliga detta, berättar Maria Bergstén. 

Som många andra idébärare och blivande entreprenörer möttes projektgruppen ofta av skepsis när de berättade om sin organisationsform – att bilda en ekonomisk förening – där alltifrån andra företagsrådgivare till finansiärer och banker dragit öronen åt sig när saken kommit på tal. 

– Tack vare stödet från Coompanion har vi stått på oss och enats om att ekonomisk förening är det optimala företagsformen för vår verksamhet. Vi vill utveckla vår bygd och göra det tillsammans med andra och då är det ett självklart val. Demokratiskt, tryggt och hållbart på många sätt. Numera brukar vi säga att den kooperativa organisationsformen är en del av vårt DNA och det är vi stolta över, fortsätter Maria Bergstén. 

Partnerskap och samarbete är avgörande

Förutom projektgruppen och eldsjälar i bygden har engagerade partners varit avgörande för att kunna för- verkliga bygget. Raja Thoren, grundare och VD för ThorenGruppen har som mentor, bollplank och strategisk partner varit en ovärderlig resurs att ha med på resan, Umeå kommun som varit flexibla och lösningsorien- terade, SEB, Selbergs Entreprenad och hockeylegenden Peter ”Foppa” Forsberg som trott på och valt att satsa på både en udda idé och unik konstellation av aktörer.

Sist men inte minst också finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund som tidigt i projektet träffade arbetsgruppen och gav dem mod och energi att våga satsa fullt ut på denna smått galna idé. Som nu blir verklighet.

– Invigningen planerar vi till årsskiftet 2022 och då blir det fest! Vi planerar en stor tillställning för hela bygden och alla partners som gjort detta möjligt. Det är något vi verkligen längtar till, säger Maria Bergsten

Mer information hittar ni på www.stockebygden.se

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!