Lär dig mer om Inner Development Goals och varför de kan bidra till hållbar utveckling

Vi pratar om IDG’erna med Jenny Frick, affärsutvecklare på Coompanion Halland. Vad handlar Inner Development Goals om egentligen?

IDGerna, the Inner Development Goals är ett ramverk med de 23 främsta förmågorna vi behöver för att vara verkligt innovativa och ta hållbara beslut i den här komplexa världen vi lever i. De är indelade i fem områden, och det bästa är att vi kan öva upp dem. Lite som när vi går på gymmet och tränar våra muskler. Områdena är:

ATT VARA – relationen till sig själv och att vara närvarande

ATT TÄNKA – kognitiva förmågor som kritiskt tänkande och förstå komplexa strukturer.

ATT RELATERA – omtanke för sig själv och andra

SAMVERKA – Sociala förmågor för att kommunicera och samskapa med andra

ATT AGERA – förmågan att driva förändring

Vem är det som avgjort att det är just de här kompetenserna vi behöver?

Det är en ideell förening, Inner Development Goals, som genom samverkan med forskare och experter runtom i hela världen identifierat de här förmågorna som nycklat. Arbetet påbörjades när man såg att omställningen till att nå de globala hållbarhetsmålen gick väldigt långsamt, och att vi som människor saknade de inre förmågorna att bemöta de yttre utmaningarna.

Varför är det här ett relevant område för oss på Coompanion?

Coompanion har alltid haft samverkan och samhällsnytta som främsta mål och här har vi möjligheten att vara med och driva den förändringen framåt. Att det dessutom drivs av en ideell förening som ett open source initiativ gör att det passar som handen i handsken! IDG’erna har redan fått stor genomslagskraft och företag som IKEA, Telia, Google och Granitor och Ericsson är alla partners och jobbar redan med de här förmågorna i tex ledarskapsprogram och som bedömning av kandidater vid rekrytering.

Och om man vill öva sig på de här förmågorna, eller vara med och samskapa, vad gör man då?

Bland annat så är Coompanion Halland med och bidrar till det fortsatta arbetet med IDG’erna, så håll utkik på vår hemsida för kommande aktiviteter i höst där vi kommer att erbjuda praktisk träning kring de här förmågorna. Om du är nyfiken på att lära mer, kolla gärna på www.innerdevelopmentgoals.org.

Har du något medskick till oss som är nyfikna på att börja öva oss det här området så här inför sommaren?

Ja, här kommer en liten övning för att öka förmågan att VARA.  ”Stanna till ett ögonblick, precis där du är. Flytta uppmärksamheten till din andning och följ luften in genom näsan, in i lungorna. Notera hur bröstkorgen vidgas. Kanske går andetaget hela vägen ned så att magen vidgas också. Andas ut genom munnen med en mjuk suck. Ta två lika medvetna andetag till. In genom näsan och ut genom munnen med en suck.” Hur kändes det? Att upprepas så många gånger du vill och kommer ihåg under sommaren. 

Ett annat tips kan vara att fundera på hur just du kan bidra till en mer hållbar värld och vilken av förmågorna som just du skulle behöva träna lite extra på. Finns det någon person eller verksamhet som du kan börja samverka med? Genom samverkan tränar vi våra sociala förmågor och vi utvecklas genom att samskapa med andra. Vill man ha stöd i samverkansmetoder och i samarbetsprocesser så är man alltid välkommen att ta kontakt med oss på Coompanion. Vi brinner för det här området och har många användbara metoder och verktyg.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!