Kreativ mötesplats blir Årets kooperativ i Fyrbodal

studio växt årets kooperativ

Konstnärskooperativet växte till en mötesplats som vill blåsa liv i hela byn. Studio Växt är en grogrund för kreativitet och idéer som utvecklar Dals Långed, och har nu blivit utsedda till Årets kooperativ i Fyrbodal.

Mitt i den lilla dalsländska orten Dals Långed ligger Studio Växt. Kooperativet med samma namn har förvandlat huset, som i många år var en skoaffär, till en gemensam verkstad, ateljé och mötesplats.

– Det är lite därifrån namnet kommer också. Vi är en mångfald av plantor och tillsammans ska vi försöka få varandra och vår omgivning att växa, säger Funny Livdotter.

Nu har de blivit utsedda till Årets kooperativ i Fyrbodal av företagsrådgivaren Coompanion, som också hjälpte dem när de startade sin ekonomiska förening.

Funny är en av 11 medlemmar i föreningen som driver Studio Växt. De är konstnärer, designers och formgivare.

I Dals Långed finns sedan länge konstutbildningar som lockar till sig studenter från hela världen.

– Vi var ett gäng som ville stanna kvar och behövde en arbetsplats. Ingen av oss skulle ha råd att ha den här fastigheten om vi hade varit ensamma. Tillsammans kan vi vara mycket rikare, mycket starkare och mycket mer generösa.

Bara några månader efter starten kom pandemin, vilket gav föreningen ytterligare tid att fundera över hur de ska driva Studio Växt tillsammans. Vad behövs på orten och hur kan miljön vara så stimulerande och inspirerande som möjligt?

Varje år har de vuxit och tagit över ytterligare lokaler. Funny beskriver det som “underbart storhetsvansinne” och att platsen fyller en funktion som inte funnits på orten tidigare.

– Folk upplever att det finns mycket liv i vårt samhälle idag, och det är tack vare att vi tillsammans hittat de här lösningarna som blåser liv i platsen.

Samarbetet kring Studio Växt har också lett till många nya satsningar på orten, till exempel en stor byafest där alla invånare som vill får möjlighet att vara engagerade.

– Det är så kul att se hur kugghjulen går i huvudena på alla som bor här, säger Funny.

Konstnärerna kommer dessutom från många olika delar av världen, som Sverige, Spanien, Irland, Slovenien och England. Många av dem är involverade i andra projekt och föreningar runt omkring Dals Långed och närliggande orter. Till exempel ett Bubble Café som öppnades för att det inte fanns någon ungdomsgård, en second handbutik som räddade kläder som skulle till tippen, en cykelpool och ett museum för queer konst.

Det som knyter medlemmarna samman är konsten och samhällsengagemanget. Att de också verkar i en och samma byggnad har också öppnat en hel del dörrar och lett till oväntade samarbeten.

Och det är just det som nu gett dem priset Årets kooperativ i Fyrbodal – hur de tillsammans skapar en hållbar möjlighet att fortsätta leva och verka i bygden, samtidigt som allt bottnar i ett äkta samhällsengagemang.

Funny Livdotter och de andra hoppas att Studio Växt ska få fortsätta att växa i många år framåt.

– Det viktigaste som man behöver är människor som fyller platsen med värde – och att de människorna ska få utrymmet till att göra det.

Om priset

Årets kooperativ delas ut varje år av Coompanion, företagsrådgivaren som hjälper människor att starta hållbara och demokratiska företag tillsammans. Vinnarna i varje region har chansen att tävla om den nationella förstaplatsen, som kommer att utses senare i höst.

Juryns motivering

Studio Växt är ett riktigt positivt exempel på hur människor som samarbetar kan skapa möjligheten att fortsätta att leva och verka på en plats. Det som också gör kooperativet så framgångsrikt är deras vilja att samarbeta och använda varandras resurser, deras starka samhällsengagemang och vilja att hitta nya lösningar tillsammans med de som bor på platsen.

Tillgången till en inspirerande arbetsplats, resurser och unik utrustning hade ingen av medlemmarna haft möjlighet till utan de andra. Det är effektivt och hållbart i så många dimensioner. Kooperativet har också fått nya uppdrag som de inte hade kunnat ta på egen hand.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!