Kooperativa lösningar för ungas bostadssituation diskuterades i riksdagen

Svensk Kooperation arrangerade tillsammans med det tvärpolitiska kooperativa riksdagsnätverket ett välbesökt och engagerande lunchseminarium i riksdagen. Under seminariet diskuterades en mycket aktuell fråga – hur vi kan underlätta för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

Seminariet samlade politiker från flera partier samt företrädare för de största kooperativa bostadsaktörerna för en bred och givande diskussion. Politikerna Jennie Nilsson (S), Noria Manouchi (M) och Larry Söder (KD) delade sina perspektiv på hur politiken kan stödja unga i deras strävan efter sitt första boende. Diskussionen kretsade kring hur statens ansvar bör utformas och om förslaget om startlån för unga kan bli verklighet. Panelen var överens om att det behövs en bredd av olika boendelösningar, där kooperativa alternativ spelar en viktig roll.

Camilla Lundberg Ney, verksamhetschef för Svensk Kooperation, modererade panelsamtalet och gav också en överblick av kooperativa och ömsesidiga företag i Sverige. Hon underströk de kooperativa företagens potential att erbjuda hållbara och långsiktiga boendelösningar.

Under seminariet bidrog ledande aktörer inom kooperativt boende, såsom HSB, Riksbyggen och Stockholms Kooperativa Bostadsförening, med insikter och konkreta lösningar. Johan Nyhus, förbundsordförande för HSB, lyfte fram modellen HSB Dela, som ger unga bosparare en möjlighet att få tillgång till en lägenhet. Johanna Frelin, vd för Riksbyggen, presenterade deras modell Hyrköp som gör det enklare för unga att hitta en egen bostad. Hon betonade också vikten av att staten ger unga möjlighet att investera i sitt första boende genom ett Ungbolån – ett statligt startlån för unga vuxna.

Jonas Lagander från Coompanion Östergötland, expert inom bo- och byggområdet, deltog också på seminariet och betonade att det utöver startlån även krävs andra former av stöd, så som investeringsstöd för idéburna hyresrätter på landsbygden samt förenklade former för att ta in kapital för kooperativa hyresrättsföreningar. Han poängeterade att sådana stöd är avgörande, särskilt med tanke på de långa processerna som ofta är förknippade med att skapa bygg- och bogemenskaper.

Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms Kooperativa Bostadsförening, betonade vikten av att skapa fler bostäder anpassade för unga och föreslog politiska förändringar för att möjliggöra fler kooperativa hyresrätter runt om i landet. Hon lyfte särskilt problemet med att kooperativa hyresrättsföreningar idag inte får äga dotterbolag, samt den höga stämpelskatten för hyresrättsföreningar (4,25 procent).

Seminariet visade på vikten av att både politiken och de kooperativa aktörerna måste arbeta tillsammans för att lösa bostadskrisen för unga. Kooperativa bostadsmodeller har en avgörande roll i att skapa långsiktiga och hållbara lösningar, och diskussionerna visade att det finns starkt stöd för att dessa modeller ska vara en viktig del av framtidens bostadsmarknad.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!