”Kommissionen uppmanar medlemsstaterna att inrätta lokala kontaktpunkter för den sociala ekonomin som fungerar som ambassadörer för den sociala ekonomin, förmedlar stöd mellan aktörerna, underlättar tillgången till EU-finansiering och nationell finansiering samt håller kontakt med de myndigheter som förvaltar EU-medel.”

erbjudande till kommuner och regioner

Vilka är vi?

Coompanion är en riksorganisation som har lång erfarenhet och kompetens i frågor som rör arbetsmarknad, arbetsintegration och företagande. Vi finns på 24 platser utspritt i hela landet och täcker alla regioner. Vi är ca 130 medarbetare och har minst ett regionalt kontor i varje region.

Vi synliggör och utvecklar social ekonomi, kooperation och socialt företagande. Coompanion är en intermediär för lokal utveckling och innovation i stad och på landsbygd. Vi är smörjmedlet mellan lokala grupper, idéburen sektor, finansiärer, näringsliv och offentlig sektor.

Utifrån att ha drivit många projekt i samverkan med kommuner, idéburen sektor, näringsliv och övrig offentlig sektor har Coompanion utvecklat metoder som skapar förutsättningar för socialt entreprenörskap, sociala innovationer, företagande och en mer inkluderande arbetsmarknad.

Coompanion har bidragit till att
skapa tusentals nya arbetsplatser för människor som av olika anledningar har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden.

EU:s handlingsplan för den sociala ekonomin

I december 2021 antog den Europe­ iska Kommissionen EU:s handlingsplan för den sociala ekonomin,ett dokument som erkänner den potential den sociala ekonomin har i omställ­ningen till en grönt och resilient Europa samt till “vackrare och mer hållbara och inkluderande bo­ endemiljöer och livsstilar, i enlighet med den nya Europeiska bauhaus” .

Syftet med handlingsplanen är “att stärka den sociala innovationen, stödja utvecklingen av den sociala ekonomin och främja dess omvandlande sociala och ekonomiska kraft.” Handlingsplanen innehåller ett antal åtgärder för perioden 2021– 2030 som ska implementeras av både den Europeiska kommissionen och medlemsländerna.

Handlingsplanen har identifierat flera (fyra) fokusområden för att stärka den sociala ekonomin inom EU, varav en är att skapa rätt förutsättningar för den sociala ekonomin. Detta ska göras bl.a. genom att främja den sociala ekonomin på lokal och regional nivå och ett sätt att åstadkomma detta är att inrätta lokala kontaktpunkter för den sociala ekonomin.

Eftersom Coompanion finns på 24 platser i landet (lokala/regionala Coompanion kontor) och redan nu erhåller medel/bidrag från kommuner/regioner för att främja och stödja utvecklingen av det sociala företagandet. I detta sammanhang kan Coompanion, med fördel, utöka sitt ansvar och agera lokal kontaktpunkt i den breda bemärkelsen som handlingsplanen rekommenderar.


Coompanion erbjuder

Lokala och regionala kontaktpunkter för den sociala ekonomin enligt uppdraget från EU-kommissionen. Att utöka sitt ansvar och agera lokal kontaktpunkt i den breda bemärkelsen som EU:s handlingsplan för den sociala ekonomin rekommenderar.

■ Coompanion har, genom praktisk erfarenhet från hela Sverige, både i städer och på lands­ bygden, kunskap om hur människor genom samverkan kan förändra sina livsvillkor. Detta gäller inte minst inom arbetsmarknadsområdet. Coompanion erbjuder kunskapshöjande insatser till tjänstepersoner, föreningsliv och lokala ut­ vecklingsgrupper om socialt företag, samhällsen­ treprenörskap, sociala innovationer och arbets­ integrerande sociala företag.

■ Föreningsliv, offentlig sektor och företagande har helt olika logik, arbetssätt och kultur. För att få till ett konstruktivt samarbete mellan dessa behövs förståelse för deras särart och arbets­ villkor. Coompanion har lång erfarenhet av att hitta samverkanslösningar mellan kommuner, sociala företag och föreningslivet. Det finns en stor potential hos föreningsliv och sociala företag att utföra välfärdstjänster om vilja och kompetens finns.

Coompanion kan vara ett stöd i dessa samtal, erbjuda nätverk och ge förslag på avtal. Med utgångspunkt från överenskommelsen kan ideburna offentliga partnerskap formas.

Coompanion kan erbjuda utbildning till myn­ digheter i upphandling med sociala kriterier eller reserverade kontrakt. Vi är en självklar intermediär för ett smidigt och lagligt samarbete mellan föreningsliv, offentlig sektor och näringsliv.

■ Inom näringslivet är det självklart att erbjuda kommuninvånare en näringslivsutvecklare men inom föreningslivet är det inte lika självklart. Föreningslivet har också behov av verksamhets­utveckling, ledarskapsutveckling, styrelseutbildning, organisationsutveckling, och affärsutveck­ling.

Coompanion erbjuder sig att vara föreningarnas bollplank och en plattform för affärsutveckling för idéburen sektor så att den i större grad kan axla samhällsutmaningar. Föreningslivet med sin bas i medlemsengagemang och värderingar kan med hjälp av affärslogik vara en kraftfull samarbets­partner för offentlig sektor i att lösa samhällsut­maningar.

■ De arbetsintegrerande sociala företagen stärks genom samarbete och kommunerna får enklare en samarbetspartner istället för många. Därför finns och etableras det i flera regioner organiserade plattformar för arbetsintegrerande företag. Dessa plattformar kan vara ett naturligt samtalsforum för arbetsmarknadsfrågor och uppsökande verk­ samhet för nya verksamhetsgrenar.
Affärsmodellen för ASF behöver utvecklas där inhouse­lösningar i företag och föreningar är en väg men även ägarskiften vid övertagande av verk­ samhetsgrenar/ företag för att skapa arbetstillfäl­ len och sociala företag.

■ Vid intresse hos grupper, föreningar eller kom­ mun att få igång en utveckling mot socialt före­ tagande, eller en lokal samhällsutveckling Coom­ panion erbjuder sig att vara facilitator, rådgivare och kunskapsförmedlare för att samordna olika intresseområden så att en gemensam riktning och handling kan bli möjlig.

Innovationsforskningen visar att för att nya idéer ska utvecklas och etableras behövs en fa­ cilitator, en neutral part som kan både offentlig sektor­, företagens­ och föreningslivets villkor och begränsningar. En facilitator behövs för att skapa ett tillåtande och öppet innovationsklimat och fungerande dialoger.

Vi ser fram emot ett samarbete kring dessa frågor och vill skapa en dialog om de lokala och regionala behoven.

Ta kontakt med ditt regionala Coompanion-kontor så börjar vi en utvecklingsresa.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!