Goda exempel

Samarbetet gjorde det möjligt att starta eget

Djupt in i de dalsländska skogarna har konstnärer och hantverkare tillsammans skapat en plats som stärker både bygden och kreatörerna. Tack vare samarbetet vågade Malin Robertson Harén ta steget till eget. Konsthallar, galleri, butik, café och bistro och återkommande arrangemang bildar ett levande kulturcentrum – under namnet Not Quite.

Läs mer om Not Quite här!

 

 

 

 

 

Socialt tillväxtföretag ger jobb i Karlskrona

På KASAK (Karlskrona Sociala Arbetskooperativ) ser man till att både bilar och människor får skina. På två år, då man tog över verksamheten från kommunen,  har antalet anställda ökat från sju till 28 – de flesta med olika typer av arbetshinder – som nu har arbete och inflytande i sitt företag.

Läs mer här om KASAK Bilvården, ett arbetsintegrerande socialt företag i Karlskrona.

 

 

 

 

 

Pling transport levererar i Göteborg

Plings elcyklar klarar de flesta av stadens transporter

Plings cykeltransporter klarar allt från smörgåstårtor till mindre kontorsflyttar. Parallellt med sin växande transportverksamhet i centrala Göteborg utvecklar de också ännu bättre lastcyklar.

Yta frigörs, buller och luftutsläpp minskar och det blir ansikten i stadsbilden istället för fordon när lastbilar byts mot cyklar.

Pling var en av fyra kooperativ som nominerades till Årets kooperativ 2016. Läs mer om Pling transport här!

 

 

 

 

GSM på röjningsuppdrag på Gotland

Vårdar kulturmiljöer, räddar människovärden och tjänar pengar

Jobbet förändrade livet för Johan Karlsson, 29 år. Tillsammans med sina kollegor – där flertalet har erfarenhet av att vara utan arbete länge – bedriver han ett varsamt skogsbruk i ett företag som dessutom har god lönsamhet – alla vinner på företaget Gotlands Skog & Miljö (GSM).

Gotlands Skog och Miljö var en av fyra kooperativ som nominerades till Årets kooperativ 2016. Läs mer om Gotlands Skog och Miljö här!

 

 

 

 

Störiga unga var entreprenörer – startade hunddagis

E.LS.A Hundcoop startades av tre ungdomar som hade så mycket idéer i den dagliga verksamheten att de uppfattades som “lite störiga”. Idag får de utlopp för sina idéer i en växande verksamhet. Här finns ett pressmeddelande om E.LS.A som kan spridas och användas! Läs mer om E.LS.A Hundcoop här!

 

 

 

 

 

 

 

 

På lantgården möts stad och land

Stadsnära Lantgård Lidköping har blivit ett andningshål för såväl besökare som de som får en andra chans i livet. Här odlas både giftfria grönsaker och relationer med bygdens människor och organisationer. Lantgården är platsen för många möten – inte minst mellan stad och land. Läs mer här om Stadsnära Lantgård i Lidköping!

 

 

 

 

 

 

 

Fordonskooperativets funktioner ska rädda liv

De har gjort mjukvaran i lastbilarna som gör att dessa kan backa med sådan precision att Van Damme kan gå ned i sin episka split. Nu gör de funktioner som ska rädda liv i framtida autonoma bilar. Läs mer om Sentient här!

 

 

 

 

Volontärerna startade kooperativet som ger jobb till nyanlända

ABIS är kooperativet startat av volontärer som fixar jobb till asylsökande och därmed stärker deras möjligheter att få uppehållstillstånd, försörjning och delaktighet i Sverige. ABIS var en av de fyra nominerade i Sverige till Årets kooperativ 2016. Läs mer om ABIS här!

 

 

 

 

Kooperativ hotell- och Bed & Breakfast-kedja sprids genom social franchising över landet

Det är inte lätt att starta företag. Det kräver en bra affärsidé, kunskaper, kontakter och kapital.  Genom ta det bästa från franchising och addera sociala mål skapas företag som förändrar världen – på löpande band. Ett sådant exempel är Le Mat som, efter en förebild i Trieste Italien nu finns i Sverige på tre platser, Göteborg, Jonsered och Åkersberga. Läs mer om Le Mat och social franchising här!

 

 

 

 

 

 

Äldreboendet är ett skatteparadis i Jämtland som ägs av byborna

Byborna fixade äldreboendet som också skapar nya jobb och utvecklar nya vårdtjänster i glesbygden. För detta tog de hem utmärkelsen Årets kooperativ i Sverige 2015. Läs mer här om Brännagården!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idrottsföreningen räddade affären och sen hela byn

Utan en affär på orten var förutsättningarna för invånarna i Ambjörby i norra Värmland att leva och bo inte speciellt ljusa. Räddningen kom i form av idrottsföreningen Nordvärmlands FF som såg möjligheterna i ett övertagande av lanthandeln. Nordvärmlands livs blev Årets kooperativ i Sverige 2015. Läs mer här om kooperativet!

 

 

 

 

 

Förskolan där alla blir entreprenörer

Med sina drygt 20 anställda och två spinn off-företag är de stora i branschen De är något så ovanligt som ett blandkooperativ – både barn och föräldrar är delägare i verksamheten. Läs mer här om BarnCoompanioniet i Boden!.