Här är kooperativet som sprider julstämning – året runt!

Det brukar sägas att en drake bara lyfter i motvind. RSMH Fjällsjö kan äntligen njuta av tillvaron efter många års kamp och flitigt arbete. Detta är kooperativet som sprider ljus och glädje året runt i både Backe och närliggande bygder.

Det finns så många infallsvinklar och perspektiv i berättelsen om RSMH Fjällsjö, att det nästan är svårt att välja på alternativen.

Det som började med en individs dramatiska livsval har nu vuxit i en omfattning att det kan sägas utgöra en grundpelare för ett helt samhälle.

Individen vi åsyftar är Tore Hansson, och omfattningen, ja det består bland annat i att 15 människor har både en meningsfull sysselsättning och inkomst av densamma. 

En framgångssaga helt enkelt, och ett kooperativt föredöme av nationella mått.

RSMH, som står för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, har 130 lokalföreningar över hela Sverige och ingen av dem är i närheten av RSMH Fjällsjös verksamhet.

– Först kommer vi, sedan inget, sedan inget, och sedan några andra RSMH-föreningar när det gäller omfattning. Vi är verkligen stora för att vara en lokalförening, säger Tore Hansson som personifierat kooperativet sedan starten 1998.

Han berättar hur allting började.

– Det skedde utifrån en tvist med kommunen 1996. Jag arbetade som samordnare för personer som var utskrivna från länspsykiatrin, jag skötte mediciner och kontakter med läkare, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Kommunen skulle dra in denna viktiga tjänst, och jag anmälde kommunen och fick till en förlikning, men med följden att jag tappade jobbet. Då tänkte jag att kommunen lämnar dessa klienter vind för våg, inget stöd eller hjälp till dem. Då spånade jag lite runt vad som fanns och såg då föreningen RSMH.

Tore tog saken i egna händer och bildade alltså RSMH Fjällsjö 1997, och från den dagen hade hans före detta klienter någonstans att gå igen, för att bara ta en fika eller få hjälp.

I begynnelsen hade kooperativet 20 medlemmar och i dag är antalet det mångdubbla. Föreningen huserar i dag i Backes mest iögonfallade byggnad, det så kallade höghuset som en gång restes för att vara bostäder till personalen på Backe sjukhus, som under sina glansdagar ansågs vara ett av Sveriges modernaste länsdelssjukhus. Även om sjukhuset är nedlagt så är det fortfarande ett nav i Backe, med både hälsocentral, äldreboende och annan verksamhet, exempelvis Café Violen som RSMH driver och storköket som de hyr.

Vilka verksamheter/tjänster erbjöd RSMH under de första åren?

– En verksamhet var att vi gjorde lunch tillsammans, och vi startade även upp en loppis som vi utvecklade under många år. När vi under år 2000 köpte höghuset från kommunen för en tjuga, då kunde vi börja med att ha luncher, rumsuthyrning, samt att vi öppnade cafét. Vi utvecklade oss för varje dag som gick och vi hade mycket studiecirklar och kulturarrangemang. 
2010 började RSMH med något som kallades Må Bra-Veckor, där de erbjöd människor från nästan hela Sverige att komma till dem på olika aktiviteter, de hade helpension och det anordnades utflykter, föreläsningar samt samkväm.

Ett historiskt datum för RSMH Fjällsjö var 1 augusti 2021.
Från och med då stod det nämligen klart att kooperativet fick ta över som matleverantör till förskola, skola och äldreboende i Backe. Detta efter att Strömsunds kommun valt att upphandla den tjänsten, med följden att RSMH Fjällsjö fick uppdraget.

Över en natt blev alltså kooperativet en förtroendeinstans i bygden, med direkt ansvar för att flera generationer skulle erbjudas bra mat.

Dessutom skjutsar de ut matlådor i Fjällsjöbygden, vilket ytterligare stärker deras roll som en omsorgsfull tillsynsaktör.

– Det skulle lysa mindre i Backe om vi inte fanns. Tänk bara alla människor som vi kunnat anställa, som kanske annars stått utanför arbetsmarknaden. 

En av de anställda är Lina Sundelin från Rossön, som arbetar i storköket. Hon har rört i samma grytor åt två olika arbetsgivare, dels åt kommunen och sedan åt RSMH när de tog över.

– Den största skillnaden nu är att vi är fler som hjälps åt. Dessutom går det väldigt snabbt att få hjälp med något. Om jag exempelvis ber Tore om ett par skor så fixar han det på en gång. Om man frågade kommunen samma sak så kunde man istället få motfrågan om jag verkligen behövde skor, säger Lina medan hon kokar ihop en storkastrull av svampsås.

Några meter ifrån henne sitter en annan anställd, Lars Eriksson, och väntar på att Lina och den övriga kökspersonalen ska bli färdig med matlådorna. Det är han som fått äran att skjutsa ut maten till drygt 40 väntande människor i området.

– Jag har ett väldigt varierande arbete, förutom att jag skjutsar ut mat så är jag vaktmästare och har datauppgifter. Jag hade precis slutat på kommunen när jag fick chansen att börja här, berättar Lars och skickar en tacksam nick mot Tore Hansson.

Att det är många som är tacksamma över RSMH:s existens råder inga tvivel om, inte minst under högtider som julen då föreningen anordnar ett uppskattat julbord för allmänheten på skolan. 

Det är kort sagt ett kooperativ som sprider ljus och julstämning – året runt.

Tore Hansson tror absolut att kooperativen har en självklar roll i samhällsbygget, men att det gäller att vara lite extra påhittig i utmanande tider.

– Man måste ha flera ben att stå på, och fundera på vad som fungerar för stunden. Just mat- och restaurangbranschen tror jag är utmärkt att driva kooperativ inom. 

Vad har RSMH betytt för dig personligen?

– Att det går att göra saker då inte kommun eller andra myndigheter vill ta i dessa. När jag ser personer som är eller har varit hos oss och hur de vuxit som människa, det har gjort att jag känner mig nöjd själv.

Var tror du att kooperativet befinner sig om 10 år?

– Såklart hoppas jag att RSMH finns kvar om 10 år, jag letar efter personer som kan ta över, för det finns mycket att göra. Jag har många idéer för att utveckla detta mera, och jag ser en stor möjlighet för RSMH att växa och utvidga sig, men det behövs flera som vill fortsätta – eldsjälar behövs.

TEXT OCH FOTO: ANDERS LUNDIN

RSMH Fjällsjö är kooperativet som sprider julstämning - året runt!
Tore Hanssons kooperativ RSMH Fjällsjö är en framgångssaga
Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!