Projektet ”Tillsammans för biosfärområde Vombsjösänkan” pågick under 2019-2022, med målet att stödja processen att bilda ett biosfärområde i Vombsjösänkan. Biosfärområden är pilotområden, där nya metoder och ny kunskap testas för att nå en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Varje biosfärområde är unikt med egna fokus-områden och är menade att leda arbetet för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Unesco – FNs organ för kultur, vetenskap och utbildning – väljer ut biosfärområden i världen som uppvisar goda exempel på hur nyttjande och bevarande kan gå hand i hand. Grunden för urvalet bygger bland annat på lokalt engagemang och förankring.

Projektet tog avstamp i förstudien om att bilda ett biosfärområde som Eslöv, Lund och Sjöbos kommuner genomförde under 2017-2019. Projektet var uppbyggt kring olika faser som delvis pågick parallellt under projekttiden: kartläggning, mobilisering och utveckling. I kartläggningen lyfte projektet de resurser och tillgångar som finns inom exempelvis kultur, service och infrastruktur och en gemensam bild över området togs fram. I mobiliseringen anordnades ”walk-n-talks”, workshops och studiebesök till andra
biosfärområden. I utvecklingsfasen har sen idéer, nätverk och möjligheter som tagit form fångats upp och blivit matchade med resurser för fortsatta satsningar.

I november 2020 kom den goda nyheten att nationella biosfärkommitén har beviljat att Vombsjösänkan blir kandidatur till biosfärområde och därmed har chansen att bli Sveriges åttonde biosfärområde. En kandidaturorganisation som leds av Lunds kommun har skapats och ett nytt namn har lanserats: Biosfärområde Storkriket. 2022 års arbete i projektet har handlat mycket om att överlämna resultat, nätverk och kontakter till kandidaturorgansationen. En avslutningskonferens hölls i juni.

”Tillsammans för biosfärområde Vombsjösänkan” har genomförts som ett samverkansprojekt genom Leader Lundaland och Leader Sydöstra Skåne.

Mer information om kandidaturen och Biosfärområde Storkriket finns att läsa på storkriket.se. Där kan du även läsa om kandidaturorganisationens projekt ”Vår plats i biosfären”, där Coompanion ger fortsatt konsultstöd.

Kontaktperson:

Sara Ericsson, projektledare
Mobil: 073 – 391 44 33
E-post: sara.ericsson@coompanion.se

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!