Äg din egen data med plattformskooperativet Collective Tools

Vore det inte helt rimligt att de som använder molntjänster skulle kunna ha total kontroll över sin egen data?

Det här var något som kooperativa företaget Digidem Lab (som erbjuder lösningar för framtidens deltagande demokrati) tog fasta på. De startade Collective Tools, också det ett kooperativt företag, under våren 2019.

– Efter en testfas av tjänsten lanserades den skarpt under början av hösten 2019, berättar Andreas Jonsson, medlem och en av grundarna.

Collective Tools säljer digitala tjänster med öppen källkod inom kommunikation och projekthantering. Nu kan de som vill få full kontroll över sin data genom att de också blir medlemmar och ägare i företaget Collective Tools.

– Intresset har varit stort redan från början och användare av tjänsten har börjat trilla in, bland annat har plattformen redan nått ut och fått sin första internationella kund, säger Andreas.

Collective Tools är ett s.k. plattformskooperativ, något som vi på Coompanion tror kommer bli vanligare i framtiden. Tänk t ex ett företag som AirBnB; fast medlemmarna själva äger både företaget och plattformen och alltså själva bestämmer priser osv. Eller en streamingtjänst där musikerna själva äger plattformen och företaget. Faktum är att de redan finns; de heter FairBnB och Resonate. De ägs och styrs demokratiskt av sina medlemmar/användare.

Möjligheterna med plattformskooperativ är oändliga! På Coompanion ser vi fram emot den här utvecklingen och välkomnar er som har en idé till kostnadsfri rådgivning i er region.

Under #47KooperativaVeckan lyfter Coompanion goda exempel på kooperativa företag. Följ oss för fler inspirerande exempel!

Vill du starta företag? Hitta din närmsta rådgivare eller läs mer om schysst företagande!

Fler kooperativa stories

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!