Schysst företagande. Inte så dramatiskt.

Har ni en idé som ni vill förverkliga?
Starta kooperativ tillsammans – smartare,
roligare och lite mer jämlikt.

Vad är kooperation för något?

Ordet kooperation kommer från det latinska uttrycket för “arbeta tillsammans”, eller samverka. Och det är precis vad man gör inom kooperation – både i kooperativa företag och när dessa företag samarbetar, så handlar det om att förverkliga idéer tillsammans.

Ensam är inte stark. Att dela eventuella motgångar gör att de känns mycket lättare att hantera, och att fira framgångar tillsammans – ja, det är ju såklart mycket roligare!

Nyfiken på att starta kooperativ? Boka en kostnadsfri rådgivning med Coompanion!

Kooperation 🖤 hållbarhet

Kooperativa företag värnar både ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. I många fall drivs de i syfte att skapa positiv samhällsnytta. Ofta kallas de också för sociala företag.

Demokratiskt sätt att driva företag

I kooperativa företag kan ingen äga en större del av företaget än någon annan. Det är en för alla, alla för en.

Vem är det som äger? Det kan till exempel vara ni som jobbar på företaget eller era kunder. Säg hejdå till avlägsna aktieägare som vill som vill tjäna pengar på Er idé, och gör det själva istället. I ett kooperativt företag har ni själva hela kontrollen. Ni som medlemmar och delägare beslutar om hur ert företag ska drivas.

Kooperativ kan se olika ut!

Många kooperativa företag drivs med de 7 kooperativa principerna som riktlinje. Kooperativ är egentligen ingen formell bolagsform. Den mest använda bolagsformen för att starta kooperativ är ekonomisk förening, men exempelvis aktiebolag funkar också.

Läs mer om kooperation

Coompanion hjälper er att starta företag tillsammans – med helt kostnadsfri rådgivning i hela landet.

Läs mer om olika typer av kooperativ!

Plattformskooperativ bygger sin affärsidé runt en digital plattform – ofta med rättvis datahantering och open source-lösningar.

Företag inom kulturella och kreativa näringar är ofta kooperativ. Till exempel band, teatergrupper och konstnärskollektiv!

Företagssamverkan – Samverka med dina företagarkompisar, så blir ett plus ett lika med tre. Smart matematik.

Sociala företag har som syfte att bidra till samhällsförbättring, ofta genom att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden att få en ny chans.

Vad vill du göra idag?

Varför ska vi starta kooperativ?

Kooperation är framtiden! Ett sätt att driva företag som verkligen rimmar med den moderna synen på hållbarhet, delaktighet och demokrati. Ekonomisk förening är den företagsform som ökar mest och är populär bland unga.

 

I ett kooperativ har varje person lika stor möjlighet att påverka genom sitt medlemskap. Anställda kan också ha möjligheten att blir medlemmar och ägare. Om man tar in kapital från en utomstående investerare är deras påverkansmöjligheter dessutom begränsade.

Undersökningar har visat att kooperativ har en högre ambitionsnivå i sitt hållbarhetsarbete jämfört med investerarägda företag. Kooperativ är dessutom mer ekonomiskt hållbara än andra företag. I era stadgar väljer ni själva om företagets vinst ska delas ut till medlemmarna eller om vinsten ska återinvesteras i verksamheten.

 

Om ni väljer att driva kooperativet som en ekonomisk förening så är det enkelt att komma igång. När man till exempel startar aktiebolag så krävs ett startkapital på minst 25.000 kronor. När ni startar en ekonomisk förening bestämmer ni själva hur stor varje medlems insats ska vara.

En ekonomisk förening är en egen juridisk person, vilket innebär att föreningen kan ingå avtal och ha skulder. Medlemmarnas ansvar begränsas enbart till den insats de har betalat till föreningen.

Fördelarna med att starta tillsammans är inte bara att man kan dela på risker och arbetsinsats, utan även att man får kollegor och ett större nätverk. Det blir helt enkelt ett mer robust företag. De flesta tycker också att det är roligare att fira framgångar tillsammans.

Vill ni starta kooperativ? Vi hjälper er!

Coompanion finns över hela landet och är experter på att starta, driva och utveckla företag. Hos oss får ni kostnadsfri rådgivning om ni vill starta kooperativ!

Hitta ert närmaste Coompanion-kontor och boka rådgivning!

Hur kan det vara gratis?

Jo, vi har fått uppdrag av Tillväxtverket, som jobbar för regeringen att få fler att starta och lyckas med sina företag. På så sätt kan fler upptäcka fördelen med att starta företag tillsammans – och kooperativen kan skapa arbetstillfällen, hållbara samhällen och värde för många människor runt om i landet.

coompanion i hela landet
tillväxtverket nyttigaste affären
Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!