Nära 400 kooperativa företag startas varje år

Många företag riskerar att duka under i coronakrisens spår. En ny rapport från Svensk Kooperation visar att kooperativa företag är mer livskraftiga än andra företag, med en överlevnadsgrad på närmare 90 procent. Rapporten visar också att det startats nära 400 nya kooperativa företag per år i Sverige, under de senaste 11 åren. Den kooperativa företagsformen växer stadigt, samtidigt finns det stor potential för ännu fler nya kooperativa företag.

– De kooperativa företagen utgör en viktig del av näringslivet över hela landet och är dessutom ofta ett långsiktigt, hållbart företagande som är mindre sårbart i kristider. Vi kan konstatera att den kooperativa formen av företagande utvecklas med sin tid och bidrar med lösningar på behov och utmaningar som människor möter, säger Anna Karin Hatt, ordförande för Svensk Kooperation samt vd och koncernchef för Lantbrukarnas Riksförbund.

Rapporten Nya kooperativa företag 2008-2018 – siffror, fakta och trender ger helt ny statistik och kunskap om de kooperativa företag, i form av ekonomiska föreningar, som startats. De nya kooperativa företagen som startas finns i många olika branscher, i storstäder som på landsbygd. De första tre åren är en kritisk period för nystartade företag men rapporten visar att närmare 90 procent av de kooperativa företagen överlever. Det är en högre överlevnadsgrad än alla andra företagsformer; som aktiebolag, handelsbolag och enskilda firmor. Kooperativa företag är också en av de två företagsformer som ökat de senaste tio åren.

Flest nya kooperativa företag finns i Västra Götalands län. Kooperationstätast per befolkningsmängd är Gotlands län. Coompanion ger råd och stöttar vid bildandet av nya kooperativa företag och finns över hela landet. Förra året startades 500 företag i Sverige med hjälp av Coompanions regionala organisationer.

– Kooperativa företag är schysta och demokratiskt ägda företag och vi på Coompanion ser också att det finns ett stort intresse för att starta företag tillsammans, inte minst bland unga. Det finns alltså potential att få än fler kooperativa företag i Sverige, säger Gordon Hahn, ordförande för Coompanion Sverige.

Svensk Kooperation och Coompanion anser att det också krävs politiska initiativ för att utnyttja den potential och möta det intresse som finns och öka det nya kooperativa företagandet ytterligare i Sverige.

– Det behövs mer kunskap om den kooperativa företagsformen, bättre finansieringsmöjligheter för nya kooperativa företag samt långsiktiga, stabila förutsättningar för rådgivning till nya kooperativa företag, säger Anna Karin Hatt, ordförande för Svensk Kooperation.

Läs hela rapporten här.

Här hittar du alla Coompanionregioner.

Kontakt

Jenny Kowalewski, VD

070 – 483 99 11

jenny.kowalewski@coompanion.se

Gordon Hahn, ordf. 

076 – 878 76 77

gordon.hahn@coompanion.se

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!