Kooperativa butiken i Åmot får en kärleksförklaring

Åmot, en bygd när den är som bäst
Åmot, en bygd när den är som bäst

En bygd när den är som bäst. Det är underrubriken i magasinet som hyllar den kooperativa butiken i Åmot. Butiken som ägs av byborna själva.

Kärleksförklaringen till den kooperativa butiken i Åmot återfinns i magasinet Blick. Magasinet är en slutrapport för projektet Stärkt regional serviceutveckling där Carina Munter har varit projektledare. Den lyriska texten är skriven av Linda Netsman.

Kenneth Norén intervjuas och han är ledamot i styrelsen för den kooperativa butiken i Åmot. Intervjun sker i butikens fikahörna.

Det är ju ett rätt unikt koncept med vår butik, eftersom det är ”byns egna” ekonomiska förening, Åmotsbruks Handel Ekonomisk förening, som driver den och har bedrivit handel i bygden i över 90 år. berättar Kennet.

Kooperativa butiken i Åmot får en kärleksförklaring
Kooperativa butiken i Åmot får en kärleksförklaring

När denna text skrivs sveper coronapandemin över världen. När vi inte har coroniska tider erbjuder föreningen att hämta och köra de personer till butiken som inte själva klarar av att ta sig dit. Nu går det bra att få varorna hemkörda. Det är en möjlighet tack vare att det finns hemsändningsbidrag. Hemsändningsbidrag har funnits sedan 1980.

Det verkar som att landsbygden varit pionjärer på området att köra hem mat. Rullande butiker i form av varubussar var ju vanliga på landsbygden förr i tiden. Nu är det blivit vanligt att få maten hemkörd även i storstäder.

Linda skriver att butiken motsvarar alla hennes förväntningar och mer. Butiken som är så mycket mer än bara butik. Den är servicepunkt, ombud för Svenska spel, Apoteket och Systembolaget samt utlämningsställe för paket från DHL. För den hugade erbjuds även fiskekort.

Buketter med tulpaner i alla färger står vid kassan och påminner om att våren är i antågande. skriver Linda.

Är du nyfiken på hur ni tillsammans kan skapa ert eget kooperativ? Boka gratis rådgivning hos Coompanion Gävleborg.

Läs hela magasinet Blick online.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!