Vad kostar bullen? En modell för kreativa kooperatörer

vad kostar bullen

Vem köper det ni skapar och hur kan man tänka kring prissättning och försäljning? Vad kostar bullen är ett enkel modell som hjälper kooperativa kreatörer att tänka till kring sin affärsidé, det som de skapar och relationen till kunderna.

Produkten

Ett bageri har som affärsidé att baka och sälja bullar. Varje bulle kostar i butik 5 kronor styck.

Pris och intäkter

Vad kostar varje bulle att baka och vad är det som kostar? Får företaget täckning för tiden, elen ugnen förbrukar, ingredienserna, ekonomihanteringen, lokalhyran, bilen och lön? Behöver priset sättas högre, produktionen öka eller både och? Hur många bullar måste säljas för att ge gröt på bordet och tak över huvudet åt de anställda?

Försäljningen

Känner alla anställda till priser, kvalitet och orsaken till att bullen är värd att köpa? Finns prislista och finns det utrymme för alla att kunna fatta beslut om kunden efterfrågar en tårta också? Är säljargumenten tydliga? Finns ett fastställt pris och finns det ekonomiskt utrymme att pruta och förhandla?

Kunden

Varför köper kunden bullen av det här bageriet och inte av ett annat? Vem är det som köper och vilka fler kan tänkas köpa? Kvalitet, pris, unikitet, vad står dessa begrepp för bland de anställda i bageriet? Om kunden köper bullen för att den är godast och för att varumärket är det fräckaste, kanske de kan tänkas betala mer eller till och med köpa fler och oftare. Om inte, finns det andra kunder som kan tänkas vilja det? Hungrigare och rikare kunder kan kanske teckna längre avtal?

Affärsutveckling

Finns det utrymme för innovation på bageriet? Alla tycker ju inte om bullar och kanske ligger den som livsmedel inte riktigt i tiden på den plats bageriet verkar. Kan bullen paketeras på ett nytt sätt eller finns det andra produkter att tillverka som lockar nya kundgrupper? Kan samarbete med en annan typ av företag leda till en produkt ingen sett förut? Ska bullen bakas även om ingen vill köpa?

Om ingen vill ha bullen kanske baket ska genomföras på fritiden istället för på arbetstid?

Har ni fler frågor?

Hos Coompanion får ni alltid kostnadsfri rådgivning! Vi har stor erfarenhet av att jobba med företagare inom kulturella och kreativa områden. Boka en tid med våra rådgivare i just din region. Vi finns i hela Sverige!

Hitta Coompanion i din region

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!