Kooperativa företag är mer jämställda

Kooperativa företag är mer jämställda

De 100 största kooperativa företagen har en mer jämställd representation och betydligt fler kvinnor på ledande positioner, jämfört med börsbolagen i Sverige. Det visar en jämförelse som Svensk Kooperation gjort. Av de 100 största kooperativa företagen har 22 procent en kvinna som vd, medan motsvarande siffra för börsbolagen är 10 procent.

De kooperativa företagen tar också täten när det gäller jämställda ledningsgrupper och både vd- och styrelseordförandeposter.

– Vi visste sedan tidigare att kooperativa företag ligger i framkant vad gäller hållbarhet, ansvarstagande och långsiktighet – och nu kan vi visa att det också gäller jämställdhet. Det är oerhört glädjande och visar på ännu en av styrkorna i de framgångsrika svenska kooperativa företagen, säger Anna Karin Hatt, ordförande i Svensk Kooperation och vd och koncernchef för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Läs mer

22 procent av de kooperativa företagen har en kvinna som vd, vilket kan jämföras med 10 procent hos börsbolagen.

Ledningsgrupperna i de kooperativa företagen består av i snitt 40 procent kvinnor, vilket kan jämföras med 24 procent hos börsbolagen.

16 procent av de kooperativa företagen har en kvinna som ordförande, vilket kan jämföras med 8 procent hos börsbolagen.

Vill du veta mer om kooperation?

Coompanion hjälper alla som vill starta och driva kooperativa företag och erbjuder helt kostnadsfri rådgivning över hela landet.

Är du nyfiken? Här har vi samlat många frågor och svar om kooperation.

Vill ni boka en rådgivning? Hitta ditt närmaste Coompanion-kontor!

Svensk Kooperation är en politiskt obunden organisation som främjar den kooperativa företagsformen genom att öka kunskap, sprida kooperativa idéer och driva opinionsbildning.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!