Appföretaget som kan få IT-jättar ur gungning

Swinga är appen som låter dig låna eller hyra grejer tryggt, enkelt och klimatsmart. Men det är inte vilken ”byta-grejer-app” som helst. Företaget bakom appen har ambitioner som utmanar tech-sektorns traditionella modell för startups. Och inte nog med det; de vill omfördela makten över datan.

Allt började med en symaskin

När Anna Sundell fyllde 30 år fick hon en symaskin. Två år senare låg hon vaken en natt och tänkte på den där symaskinen; som inte blivit använd en enda gång. Hon tänkte också på morgondagens renoveringsarbete, och att grannen som hon brukade låna borrmaskin av inte var hemma. Skulle hon behöva knacka dörr hos alla grannar och fråga om någon annan hade en som hon fick låna? Eller skulle hon köpa en ny?

Det var då idén om Swinga föddes. En app som gör det enkelt och tryggt för grannar att låna verktyg, fritidsprylar och annat av varandra, eller hyra från ett lokalt företag – och slippa köpa nytt. Tillsammans med partnern Henric Barkman, som bland annat forskat om hållbar konsumtion och delningsekonomi började de skissa på såväl appdesign som verksamhetsmodell.

Med ett innovativt men enkelt upplägg kan användarna få tag på det de behöver: snabbt, gratis eller billigt, med minsta miljöpåverkan. Swinga gör också delandet tryggt – användare får ett digitalt kvitto och automatiskt avtal med en knapptryckning och appen håller koll på vad man lånat och lånat ut.

– Det ger en extra trygghet och håller alla ”Solsidan-Ove” borta. Att ”swinga prylar” är också trevligt och stärker gemenskapen och solidariteten i grannskapen, säger Henric.

Varför startade ni just som ett kooperativt företag? 

– Att köra kooperativ var inte givet när vi startade, berättar Henric. Men efter rådgivning från Coompanion förstod vi att det var ju precis den organisationsform som var rätt för vår idé. Swinga bygger ju på att dela på saker, så varför inte dela även på organisationen? De sju kooperativa principerna stämde också väldigt bra överens med våra värderingar och att göra skillnad var vår främsta drivkraft, menar Henric.

Ett av Sveriges första plattformskooperativ

IT-startups som Swinga drivs traditionellt i aktiebolagsform, ofta med stora riskkapitalister i ryggen. Swingas affärsidé bygger helt och fullt på rena delningsekonomiska principer; både för ägande, organisering och styrning. En viktig anledning till framstegen har varit samarbeten med lokala föreningar och bostadsbolag, såsom Stiftelsen Karlstadshus och Stockholmshem samt stöd från en mängd andra aktörer som också vill arbeta för mer sammanhållning, jämlikhet och hållbar konsumtion.

– Användares engagemang i stort har också varit avgörande för vår utveckling. Genom hela vår resa har folk hört av sig om att de tycker att Swinga är en så bra idé. Och de vill vara med och hjälpa till, exempelvis genom att dela ut flyers, men ibland också med större åtaganden, berättar Anna.

Vad betyder det för er att ert företag är medlemsägt och kooperativt?

– Som startup i tech-sektorn behöver man ofta riskkapital. Att ta in riskkapitalister innebär tyvärr alltför ofta för en traditionell startup att de tappar sina grundläggande värderingar. Vi har sett många fall där grundare har en jättebra och hållbar idé. Men genom att investerare ges för mycket inflytande och andra intressenter i stort sett inget, så styrs man bort från de ursprungliga goda intentionerna, säger Henric.

– Som tur är för vår del har vi lyckats få åtminstone en del ”mjuka medel”, och den stora fördelen är att vi som kooperativ har lättare att engagera frivilliga, partners, och ett fantastiskt team, eftersom alla vet att vi inte gör detta för att tjäna stora pengar. På så vis är valet av kooperativ ett val vi gjort med både hjärta och hjärna, menar Anna.

En kooperativ förebild där alla äger

Swinga vill vara en kooperativ förebild för hela startup-scenen genom att visa på ett mer hållbart företagande. Inte bara genom samhällsnytta, utan även genom att visa en modell som kan skapa bredare samhällsengagemang och i förlängningen mer framgångsrika och lönsamma tjänster. Därför är deras nästa steg att bli ett så kallat “multi stakeholder”-kooperativ, där både anställda, användare/kunder och investerande medlemmar får sin röst hörd genom att äga tillsammans. 

Utmanar ”Big tech”

Som ett av landets första plattformskooperativ visar Swinga hur demokratiskt företagande kan bygga en riktig delningsekonomi: Den där användarna själva sätter villkoren. Den där makten från ”Big Tech” kan sättas i gungning.

Hur ser ni att ert företag kommer att utvecklas framöver? 

– Vi har fortfarande en lång väg att gå. Vi vill till exempel väldigt gärna fördjupa den kooperativa modellen för Swinga, så att alla viktiga intressenter kan få en formell röst i kooperativet. Sen behöver tjänsten bli ännu bättre och vi kommer därför lansera två större uppdateringar av den inom kort. Men ska vi lyckas så är det också helt avgörande att vi lyckas engagera människor och partners. Den kooperativa modellen bygger på att vi är många som hjälps åt, istället för en liten, liten skara som får ett orimligt inflytande över våra liv…. hrm, Facebook…, säger Henric.

Vilken typ av stöd fick ni vid starten? 

– Coompanion har stöttat från start med alltifrån rådgivning, hjälp med att formulera stadgar, få till partnerskap, till att bjuda in oss till tävlingar, berättar Anna.

Under 2021 prisades Swinga som Årets kooperativ i Värmland och blev också en av fyra finalister i den nationella versionen av tävlingen Årets kooperativ.

Besök gärna Swingas webbplats

Vill du också starta företag tillsammans?

Prata med Coompanion – boka kostnadsfri rådgivning idag!

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!