Prisade A-laget breddar truppen – tar in fler i värmen

André Olsson och Kicki Ögren är förgrundsgestalter i kooperativet A-laget

I digitaliseringens tidevarv behövs det forum för nära möten. Gärna under arbetstid. Låt oss presentera ett föredöme inom området – det prisade kooperativet A-lagets Allservice i Östersund.

TEXT OCH FOTO: ANDERS LUNDIN

Berättelsen om A-lagets Allservice har så många ingångar och nivåer, att det kanske är svårt att formulera enbart en sanning. Och dessutom är det en verksamhet i konstant förändring. Nya människor tillkommer, några går vidare, andra tar en paus. Och just det är också en del av konceptet.

A-laget som kooperativ såg dagens ljus 2009, då de jobbade på Värmestugan där människor med missbruksproblem har en uppskattad mötesplats. Sedan dess har verksamheten inriktat sig på trädgårdsskötsel, snöskottning, transporter och andra jordnära tjänster.

En hjälpande hand till skapligt pris helt enkelt, för de som inte orkar själva.

Resan fram till 2022 har minst sagt varit organisk och händelserik. En stolt milstolpe var när kooperativet 2021 fick utmärkelsen ”Bäst i Sverige” av SKOOPI, som är en intresseorganisation för arbetsintegrerande sociala företag.

Just nu går verksamheten in i en ny fas, där det inte bara är människor med missbruksbakgrund som välkomnas i arbetslaget. A-laget både vill och behöver växa.

Det är just där vi fångar upp arbetslaget, en septemberdag 2022 när hösten skryter med alla sina färger. Verksamhetsledaren Kicki Ögren har följt med gänget till Grytan, där en ambitiös trädgård väntar på att bli omhändertagen av A-laget inför vintern.

– Det är en stamkund, jag tror det är tionde året som vi är här, vilket är ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb tidigare, säger Kicki medan hon går laget runt med förmiddagskaffe och mandelkubb.

Det går undan när arbetslaget skrider till verket. Häckar klipps, grenar kapas, cypresser formas, löven krattas och mellan gaspådragen sprids det berömmande ord mellan medarbetarna för ett väl utfört arbete.

Anledningen till att vi uppmärksammar A-laget just nu är alltså att de vill sprida ett budskap till allmänheten, att fler välkomnas som medlemmar i kooperativet.

– Det har varit svårt att hitta tillräckligt med folk, även om det just idag är många här. Ett sätt är alltså att ta in sådana som inte bara har ett förflutet som missbrukare. Det är nog bra för dynamiken i arbetslaget också, att exempelvis få in andra perspektiv och fler typer av samtal, tror Kicki.

Som med mycket annat är alltså A-lagets styrka också dess svaghet. Modellen går ju ut på att det hela kan vara en sluss vidare i arbetslivet, men det innebär också att verksamheten kan förlora kompetens från en dag till en annan. Nu har A-laget krokat arm med Arbetsmarknadsenheten på Östersunds kommun, som kommer att bistå med tre platser.

– Det kan handla om exempelvis långtidssjukskrivna som behöver hitta tillbaka till arbetslivet. Bakgrunden spelar egentligen ingen roll, utan det ordnar sig alltid. Vi har folk här som aldrig hållit i en häcksax tidigare, berättar Kicki.

En av dem som gästspelar i A-laget är Nina Kristoffersson, som personifierar satsningen på människor med andra bakgrunder. Hon jobbade tidigare med annonsproduktion på Mittmedia, men står just nu och friserar en spretig häck i Grytan. Hur gick den resan till?

– Jag sade upp mig och utbildade mig till tatuerare i stället, där jag delar salong med två andra centrala i Östersund. Jag har alltså fortfarande ett kreativt yrke, men för att klara av det behöver jag jobba praktiskt också, berättar Nina.

Hon beskriver detta som den perfekta kombinationen. Kicki slår Nina en signal när det fattas folk i A-laget, vid exempelvis större trädgårdsuppdrag som detta.

– Det kan bli en gång i månaden, det beror lite på vilken säsong det är. Hur som helst så trivs jag väldigt bra, intygar Nina.

Förutom att bredda truppen med fler människor så vill A-laget också utmana sig själva rent verksamhetsmässigt, för att hålla igång under lågsäsong.

– Vi undersöker möjligheten att hålla föreläsningar, där exempelvis medlemmarna får berätta om sin egen resa till A-laget. Vi har också fått ett stipendium för att öka medvetenheten när det gäller mat. Det blir lätt hänt en dålig kost för vissa, med mycket bea-sås och liknande, och där har nog alla mycket att vinna på en förändring.

Lite skämtsamt kan man alltså säga att A-laget inte bara ska trimma häckar och snötunga takutsprång i framtiden – utan även sig själva.

Låter det intressant även för dig?

Kolla in hemsidan här

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!