Demokratiskt företagande som får mattor att flyga globalt

I den lilla byn Horred, mellan Borås och Varberg, sitter hantverkskunnandet i både väggar och händer. Det här är inte vilket mattföretag som helst. Här är det de anställda som både äger och driver tillsammans – en hållbar framgångsmodell!

HRD International är en medlemsägd förening som genom sitt helägda aktiebolag HRD Carpets producerar mattor och inredningsaccessoarer på en global marknad. 

Grundaren Sven Brogeby tog redan i mitten av 70-talet ett för företaget historiskt beslut. Inför sin pension valde han att sälja företaget till personalen – med kravet att alla skulle ha lika andel, oberoende av position i bolaget. Det är ett exceptionellt exempel på ägarskifte genom personalövertagande, en förebild för svenska småföretag som riskerar nedläggning i generationsskiftet vi står inför idag.

Kooperativet är demokratiskt och hållbart sedan många år. Det ägs och drivs av personalen, har god ekonomi och utökar successivt sin marknad med nya typer av återförsäljare och med export till nya länder. 

Att tänka på miljön är en självklarhet för verksamheten och man använder sig i huvudsak av certifierat material och miljömedvetna leverantörer för att ta fram långlivade produkter. Mattorna är gjorda av material som är godkänt enligt REACH och ROHS och därmed inte innehåller några miljöfarliga ämnen. Plasten kommer från grannföretaget Gislaveds Folie, ett miljöcertifierat företag. I takt med att det sker framsteg inom plastindustrin är man noggranna med att byta ut sådant som kan vara skadligt för människa och miljö. 

HRD International var en av fyra finalister i Årets kooperativ Sverige 2022, utvalda bland 18 nominerade kooperativ runtom i landet.

Läs mer om HRD International

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!