Ett kollektivt boende som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart

Var femte svensk dör ensam och sex av tio svenskar känner sig ensamma. Kanske är det kollektiva boendet en av lösningarna? Tanken känns naturlig hos Kollektivet Sämjan, ett av kooperativen som blev nominerade till Årets kooperativ Sverige 2022.

Ingemar Haraldsson var med och startade kollektivet Sämjan under den stora kollektiv-vågen på 70-talet. På den tiden fanns det ett tiotal kollektiv i Växjö; 10 år senare fanns det bara två kvar. Att det stora vackra huset i den populära stadsdelen söder i Växjö har överlevt som kollektiv sedan 1976 beror nog på att Ingemar Haraldsson som ägde fastigheten höll kvar vid värdegrunden.

– När vi pratar om kollektiv idag är det många som rynkar på näsan och ser det som ett fenomen från en svunnen tid. Att Sämjan har överlevt sedan 1976 är värt att lyfta och hylla, säger Isabell Ternemo, VD Coompanion Kronoberg.

För att bo och trivas i Sämjan behöver man ha ett kollektivistiskt tänkande och viljan att tillhöra ett Vi. Över 300 personer och 34 nationaliteter har bott i huset sedan dess. Ambitionen är att vara en slags familj, fast med balans. Alla är ju i olika faser i livet och fram tills Ingemars död för ett par år sedan bestod storfamiljen av personer mellan 2 och 85 år.

De vegetariska middagarna, som äts gemensamt, består av ekologiska och fair trade-varor. I den stora trädgården odlas grönsaker och i största möjliga mån används dessa till de gemensamma måltiderna.

Ingemar ville inte se sitt livsverk gå förlorat och 2019 fick Coompanion kontakt med
Ylva Eriksson, en av arvtagarna till kollektivet. Då valde arvtagarna att ta hjälp av Coompanion för att driva kollektivet vidare som en ekonomisk förening. Tillsammans med övriga medlemmar i kollektivet är Ylva nu med och driver Ingemars livsverk vidare.

– Själva essensen av kollektivet Sämjan är en så tydligt kooperativ värdegrund. Den handlar om
solidaritet, tolerans och hållbarhet, berättar Isabell Ternemo.

Nyfiken? Kika in på kollektivets Facebooksida!

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!