Bokmässan och Göteborgsföretag prisbelönas för årets mest samhällsnyttiga affär

nyttigaste affären vinnare 2022

Bokmässan och det sociala företaget Fabrikörerna vinner priset Nyttigaste Affären 2022. Deras samarbete kring mässans årliga tygkassar och personalens arbetskläder får priset för att de tänker klimatsmart samtidigt som de slår ett slag för demokrati och integration.

Nyttigaste Affären delas varje år ut till två eller fler företag som skapar samhällsnytta genom att göra affärer med varandra. Bakom priset står det kooperativa bostadsbolaget HSB Göteborg och företagsrådgivaren Coompanion.

Nordens största kulturevenemang Bokmässan har sedan några år tillbaka gått från att köpa mässans officiella tygkassar av leverantörer som tillverkar dem utomlands, till att låta det sociala företaget Fabrikörerna sy dem i sin fabrik i Gårdsten. Kassarna tillverkas av så kallat deadstock-material, som är rester från andra företags textilproduktion.

I år har dessutom samarbetet vuxit genom att Fabrikörerna fick producera arbetskläder till personalen på Bokmässan.

Trycket på kassarna stod dessutom det sociala företaget Vägen ut! Kajskjul 46 för.


Hög kvalitet och bättre integration

Fabrikörerna är ett socialt och kooperativt företag som vid sidan om industrisömnad för företag och privatpersoner även inkluderar språkträning i arbetet, eftersom många av de anställda kommit till Sverige från andra länder.

– Att lära sig språket är en förutsättning för att kunna vara delaktig i demokratin, något som ligger oss på Bokmässan varmt om hjärtat, säger Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef på Bokmässan.

– Vi är mycket glada över att få ta emot Nyttigaste Affären och både jag och min arbetsgrupp vill tacka Bokmässan för att vi fortsatt vårt samarbete även i år, säger Emad Alkasem, produktionsledare på Fabrikörerna.

Maria Rogstad Norberg är mycket nöjd med kvalitén på produkterna och kommunikationen med Fabrikörerna. Att fortsatt få bästa möjliga leverans och samtidigt bidra till social och miljömässig nytta.

– Det är verkligen win-win, säger hon.

– Allt vi gör fokuserar på kvalitet och miljö, tillägger sömmerskan Hasan Moladad.

Nästa års Bokmässa äger rum i Göteborg den 28 september – 1 oktober.

Om priset

Nyttigaste Affären grundades av HSB Göteborg och Coompanion år 2015 och har sedan dess delats ut till företag som skapar samhällsnytta genom affärssamarbeten. Priset finns till för att inspirera fler företag från det traditionella näringslivet att samarbeta med sociala och kooperativa företag vars grundsyfte är att skapa samhällsnytta. Till exempel genom att skapa arbete för grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden eller förbättra klimatet lokalt eller globalt. 

Kandidaterna till Nyttigaste Affären nomineras under året av allmänheten. Vinnaren utses av en jury från näringslivet och företagsfrämjande aktörer.

Det går redan nu att nominera nästa års vinnare på www.nyttigasteaffaren.se.

För intervjuer och mer information

Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef på Bokmässan
0722 – 11 93 39 eller mn@bokmassan.se

Emma Persson, designer och affärsutvecklare på Fabrikörerna

0736 – 854 305 eller emma.persson@forumskill.se

Vill du veta mer om Nyttigaste Affären?

Björn Granat, projektledare på Coompanion Göteborgsregionenbjorn.granat@coompanion.se eller 0736-700486

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!