Urkraft är Årets kooperativ 2023 i Västerbotten

En större grupp människor är samlade runt ett bord och poserar för bilden. De ser glada ut.

Även i år har Coompanion Västerbotten utsett en kooperativ verksamhet som utmärkt sig på ett särskilt sätt, och det blev Skellefteåbaserade Urkraft ASF AB som kammade hem priset.

Kriterierna i tävlingen om Årets kooperativ är medlemsnytta, affärsmässighet, stabilitet, bidrag till den lokala utvecklingen och nytänkande. Roger Filipsson är verksamhetsledare på Coompanion Västerbotten och motiverar nomineringen så här:
–Det känns fantastiskt fint att få lyfta en organisation som Urkraft, som över tid har visat på människans kraft att skapa meningsfull sysselsättning och ett inkluderande företagsliv med innovativa idéer.

Som arbetsintegrerande socialt företag (ASF) stöttar Urkraft människor som står långt från arbetsmarknaden i att hitta nya jobb och möjligheter. I över 30 år har Urkraft utmärkt sig genom att sätta individen i centrum och att erbjuda skräddarsydda lösningar som möter människors unika behov.
Urkrafts dedikation till individer och deras förmåga att skapa meningsfulla partnerskap med företag och utbildningsinstitutioner har inte bara gynnat enskilda individer, utan hela samhället – en inspirerande modell för effektiv samarbete.
2021 köpte Urkraft platsen som nu döpts till “Kulturparken” för att kunna utveckla sin verksamhet och skapa ytterligare en mötesplats.
Kulturparken finns på södra Tuvan i Skellefteå, där före detta Rydlings handelsträdgård hade sin verksamhet. På Kulturparken finns bland annat en visningsträdgård som Urkraft tillsammans med sina deltagare vårdar och bevarar och de erbjuder en variation av aktiviteter såsom föreläsningar, föreställningar och musikevent. Urkraft har även planer på att erbjuda grön rehabilitering och
återbruksverksamhet här.


Vad är ett kooperativt företag?
Kooperativ finns i stort sett i alla branscher. I dess renaste form är det tre, några fler eller väldigt många människor som går samman och driver ett företag ihop, med en värdegrund som handlar om demokratiskt samarbete och hållbarhet.
Att dela på utmaningarna och arbetet och få fira framgångar tillsammans som ett team – det är svårslaget.
Här kan du läsa mer och se en kort film om kooperativ.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!