Ekonomiska föreningar ska vara skyldiga att lämna in årsredovisning och revisionsberättelse till Bolagsverket. Det är en av lagändringarna kring företagande som Riksdagen beslutade om i veckan – som kan få positiva effekter för svenska kooperativ.
Tidigare har detta endast varit ett krav för större ekonomiska föreningar, men nu kommer det alltså att gälla alla. Reglerna träder i kraft den 1 januari 2025 och gäller för räkenskapsår som börjar efter den 31 december 2024.
De lagändringar som klubbades i Riksdagen syftar till att förebygga och bekämpa brott som begås i och genom företag.
Kan vara positivt för många kooperativ
Magnus Andersson är ordförande för Svensk Kooperations juristnätverk och arbetar som jurist på Coompanion. Han menar att de delar utredningens mening att ekonomisk brottslighet är vanligare i aktiebolag än i ekonomiska föreningar.
– Vi ser dock andra fördelar med att de nya reglerna även omfattar ekonomiska föreningar. Redan idag skickar flera större ekonomiska föreningar in årsredovisningar men kreditupplysningsföretag hämtar ändå inte de uppgifterna. Det ställer till problem då leverantörer och kreditgivare på grund av detta nekar ekonomiska föreningar att göra affärer, då det inte är möjligt att göra en ”snabbkoll” av föreningens kreditvärdighet, säger Magnus Andersson.
Här är några av besluten som togs i Riksdagen den 20 november:
Alla ekonomiska föreningar ska vara skyldiga att ge in årsredovisning och revisionsberättelse till Bolagsverket. Handlingarna ska ha kommit in till Bolagsverket inom en månad efter det att föreningsstämman fastställde balansräkningen och resultaträkningen. Bolagsverket ska registrera handlingarna i föreningsregistret och kungöra registreringen.
Ekonomiska föreningar som inte har kommit in med årsredovisningshandlingar i rätt tid ska betala förseningsavgift. Förseningsavgiftens storlek ska motsvara de belopp som gäller för aktiebolag. Även reglerna i årsredovisningslagen om förseningsavgift vid konkurs och likvidation, avhjälpbara brister, eftergift av avgiften, verkställighet och återbetalning ska motsvara det som gäller för aktiebolag. Detsamma ska gälla reglerna om att fristen för att ge in handlingarna kan skjutas fram efter beslut om fortsatt föreningsstämma. Bolagsverket ska kunna besluta om likvidation om årsredovisningshandlingarna inte ges in på föreskrivet sätt.
Förseningsavgifterna ska höjas för aktiebolag som är sena med att ge in årsredovisningshandlingar. För privata aktiebolag höjs den första och andra avgiften till 7 500 kronor och den tredje avgiften höjs till 15 000 kronor. Liksom tidigare ska avgifterna vara dubbelt så höga för publika aktiebolag.
Bolagsverket får möjlighet att kräva personlig inställelse av den som anmäler en företrädare till verkets register, liksom av den som anmälan avser. Det blir också möjligt för Bolagsverket att begära personlig inställelse vid kontroll av misstänkt oriktiga uppgifter i registren. Bolagsverket får även bättre förutsättningar att stryka oriktiga uppgifter från registren. Åtgärderna är ett led i att utöka Bolagsverkets kontroller av företagsregistren och stärka verkets roll i arbetet mot brott i företag.
Företagskapning ska kriminaliseras. Den som olovligen använder sig av en juridisk persons identitetsuppgifter i syfte att uppnå vinning ska dömas för brottet. Dessutom ska straffet för brott mot målvaktsförbudet skärpas.
Regler om stiftelser ska anpassas till övrig associationsrättslig lagstiftning i brottsförebyggande syfte. Det gäller bl.a. jäv för ställföreträdare, målvaktsförbud och anmälningsplikt för revisorer vid misstanke om ekonomisk brottslighet.