Vi välkomnar Annika Weman Widegård till oss här på Coompanion Skåne. I rollen som utvecklingsstrateg kommer Annika att arbeta i vårt EU-finansierade projekt Socialt Innovationscenter Syd. Med en gedigen bakgrund rörande frågor om social hållbarhet blir hon en viktig kollega i det här projektet, vars mål är att stärka den sociala innovationskraften i Skåne. Vi passade på att ställa några frågor för att lära känna henne lite bättre.
Hej Annika, och varmt välkommen! Nu har du jobbat dina första veckor – hur känns det?
– Det känns jättekul! Jag ser verkligen fram emot att arbeta med det här projektet som känns både roligt och meningsfullt. Det är en positiv anda kring projektet och det är inspirerande! Jag har redan hunnit träffa flera av de involverade personerna och det finns ett stort engagemang, vilket är roligt att se.
Kan du berätta lite om din bakgrund och vad du har gjort tidigare?
– Jag är socialarbetare i grunden och har även arbetat mycket med ledarskap och strategiska frågor. Jag har bred kunskap inom välfärdsjuridik och välfärdstjänster. Innovationsarbete och förändring, särskilt systemförändring, är något jag verkligen tycker om. Jag har jobbat inom kommunen, stöttat som konsult och processledare, startat eget företag och jobbat i idéburen verksamhet.
Vad lockade dig till Coompanion Skåne och rollen som utvecklingsstrateg i Socialt Innovationscenter Syd?
– När jag läste annonsen för rollen som utvecklingsstrateg med fokus på upphandling kände jag att det var en bra matchning. Jag har en god förståelse för många av de organisationer som är involverade, eftersom jag själv har verkat i liknande roller och min breda erfarenhet från olika sektorer kommer väl till pass. I projektet kommer jag att fokusera på att använda min samlade kunskap för att underlätta möten och bidra till ett effektivt samskapande mellan de olika parterna.
Vad hoppas du att det här projektet ska åstadkomma? Och varför tycker du att det är viktigt?
– Tanken är ju att vi ska skapa en konkret plattform som många kan vända sig till för att få stöd i sitt arbete med sociala innovationer. Att det ska kunna locka många typer av aktörer, allt från kommuner som behöver hjälp med att kraftsamla kring en samhällsutmaning till den samhällsentreprenör som söker samverkan kring ett initiativ. Målet är att stötta en bredd av aktörer i Skåne eftersom sociala innovationer är avgörande för att möta de stora samhällsutmaningar vi har här.
Du har ju ägnat dig åt en massa olika saker i din karriär – vad är det som driver dig i ditt arbete och gör dig engagerad?
– För mig handlar det om att bidra till social hållbarhet. Jag har sett det från många olika perspektiv: mött människor i social utsatthet, stöttat medarbetare som arbetar med dessa frågor och sett utmaningarna på organisations- och samhällsnivå.
– Social hållbarhet är en angelägen fråga som behöver mer uppmärksamhet och jag har en stark tro på att vi kan göra stor skillnad. Det betyder inte att det kommer att vara lätt, men det är möjligt. Dessutom är det bråttom. Vi behöver agera nu, och det är viktigt att det görs på ett bra sätt. Det finns en positivitet och en vilja att arbeta på nya sätt och ställa om. Där vill jag gärna bidra till att vi går från ord till handling och skapar konkreta insatser som hjälper invånarna i Skåne. Det engagerar mig!
Utanför jobbet, vad gör du helst på din fritid?
– Jag bor i Malmö och tycker om att umgås med min familj. Jag tränar boxning på min klubb och sjunger och dansar gärna. Jag mår bra av att vara i rörelse och uppskattar verkligen musik.

“Socialt Innovationscenter Syd” är en regional satsning som ska främja samverkan mellan civilsamhället, sociala företag och offentliga aktörer. Målet är att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad och ekonomisk trygghet genom nytänkande lösningar och långsiktiga finansieringsmodeller.