Näringsminister Busch i kooperativ debatt i riksdagen

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och riksdagsledamot Per-Arne Håkansson (S) debatterade Kooperationens år 2025 i riksdagen. Näringsministern menade att regeringens regelförenklingsagenda bör inkludera att säkerställa lika villkor för kooperativt företagande och att kooperativa företag kan spela en stor roll för att öka andelen kvinnor som är företagare. Per-Arne Håkansson efterlyste fler initiativ och såg fram emot att följa upp hur regeringen hörsammat FN:s uppmaning till åtgärder för att främja kooperativt företagande.

Den 11 april hade Per-Arne Håkansson (S) och energi- och näringsminister Ebba Busch en debatt i riksdagen om hur regeringen uppmärksammar Kooperationens år och svarar upp mot FN:s uppmaning till medlemsstaterna att se över regelverk, säkerställa en rättvis skattelagstiftning och finansiering för kooperativt företagande.

Interpellationsdebatten blev en konstruktiv dialog där näringsminister Busch bland annat sa att regeringen ska överväga de förslag som 29 kooperativa företagsledare nyligen lagt fram i en debattartikel i Dagens Industri, där Coompanion Sveriges verksamhetsledare Gordon Hahn var en av dessa.

Näringsminister Busch tog upp att det ofta finns en smal syn på olika sätt att starta bolag på, samt att kooperativt företagande har ett väldigt bra ”track record” med sin långsiktighet i verksamheten. Ministern framhöll att hon som näringsminister ser det som väldigt positivt att det årligen startas hundratals nya kooperativa företag i Sverige, inte minst med tanke på den statistik som visar att kooperativa företag klarar fluktuationer.

Per-Arne Håkansson uppmärksammade det seminarium som riksdagens kooperativa nätverk arrangerade den 9 april apropå Kooperationens år där International Cooperative Alliances Generaldirektör Jeroen Douglas medverkade och redogjorde för anledningarna till att FN nu lyfter den kooperativa affärsmodellen och uppmanar medlemsstaterna att se över regelverk, säkerställa att det finns rättvis skattelagstiftning och finansiering för kooperativt företagande.

Ministern höll med om att det finns behov av att höja kunskaperna  och se över hur olika företagsformer behandlas, samt gynnas eller missgynnas i befintliga system. Ministern framhöll även att det finns behov av att säkerställa att man ser fördelarna med kooperativa företag när det gäller de beställningar som görs inom lagen om offentlig upphandling.

Med den osäkerhet som råder i omvärlden och det skärpta säkerhetsläget så finns det anledning att lyfta fram den roll kooperativa verksamheter spelar lokalt och nationellt, menade riksdagsledamot Håkansson. De kooperativa företagen ”flyttar inte  utomlands och spelar inte ut olika länders skattesystem mot varandra och de har en demokratisk affärsmodell som bygger på principen är en medlem, en röst”. Han fortsatte med att påpeka att företagens ägarna och medlemmar till exempel är lantbrukare, boende, försäkringstagare och deras företag samlas i organisationen Svensk Kooperation.

Näringsministern lyfte att säkerställa likvärdiga villkor för kooperativt företagande borde rymmas i de extrapengar på +50 miljoner extra som regeringen tilldelat verksamt.se för att göra det enklare att starta företag. Hon och regeringen ”ser fram emot att lyfta det här perspektivet inom ramen för den regelförenklingsagenda som vi rullat ut nu med implementeringsråd, med förenklingsråd och många andra insatser kring UF-företagande och kvinnors företagande i stort”. ”Där tror jag att kooperativa företag kan spela en stor roll”, avslutade näringsminister Ebba Busch.

Se hela interpellationsdebatten här.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!