Kooperation i samhällets preppinglåda

Så kan kooperativt företagande bidra till en robust civil beredskap samt till mat- och energiförsörjning

Välkommen till ett webbinarium om hur kooperativt företagande kan bidra till en bättre lokal beredskap. På webbinariet får du som politiker eller tjänsteperson ta del av kooperativa idéer, verktyg och konkreta exempel som du kan ha nytta av i ditt uppdrag. Vi riktar fokus på hur samverkan mellan kommuner, regioner och kooperativa aktörer bidragit till att lokalsamhällen blivit bättre rustade med kooperativ utveckling och innovation.

Webbinariet äger rum den 28 april kl. 13.00-14.30 och arrangeras av Svensk Kooperation och Coompanion med anledning av att FN utropat 2025 till Kooperationens år 2025.

Program

13.00 Samhällets beredskap och kooperativt företagande

Petra Pilawa, verksamhetschef på Svensk Kooperation, berättar om hur kooperativa företag kan öka beredskapen, och göra samhället och näringslivet mer motståndskraftigt. Petra är också moderator för seminariet och kommer att guida deltagarna genom de olika delarna.

Säkra livsmedelsförsörjningen med kooperativt företagande

Patrik Myrelid, strategichef på Lantmännen, berättar om vad som behöver göras för att få en robust livsmedelsberedskap i hela Sverige. Lantmännen ägs av 17 000 bönder och är ett av de viktiga svenska kooperativa företag som jobbar med livsmedelsproduktion.

Tre goda exempel på hur lokalsamhällen och medborgare i kooperativa former gör insatser för en tryggad och breddad livsmedelsproduktion:

  • Rikkenstorps andelsjordbruk
  • Lokala matvärn
  • Tillsammansordlingar i städer, gles- och kustbygder

Kooperation – ett växthus för lokal tillit och hållbarhet

Mikael Eliasson, kooperativet Servicecentrum i Övre Bygden, berättar om hur invånarna i 20 småbyar i kommunerna Kalix, Övertorneå, Överkalix och Haparanda såg hur all samhällsservice höll på att försvinna och bestämde sig för att starta ett kooperativ. Idag driver de bland annat lanthandel, hemtjänst, bygdekontor, närvärmeverk och taxirörelse. Mikael berättar om hur de lyckats erbjuda detta och skapat inkludering i snart tre decennier, och hur samarbetet med kommunerna sett ut.

Skapa lokal energi tillsammans

Gordon Hahn, verksamhetsledare för Coompanion Sverige, berättar om möjligheterna med att satsa på lokal, kooperativ energiproduktion. Kooperativ energiproduktion kan leda till mer lokal energiförsörjning som kan ge bättre energiberedskap, mer lokal utveckling och mer jämställdhet.

Tre goda exempel på lokala energigemenskaper och kooperativ. Du får höra mer om:

  • Qvinnovindar
  • Hammarby sjöstads energigemenskap
  • Austerland energi

Gemensam dialog: Hur kommuner och regioner kan inkludera kooperativa verktyg i samhällets preppinglåda

Dialog om frågan: Vad gör ni/vad kan ni göra i din kommun eller region för att bättre ta tillvara de kooperativa möjligheterna gällande beredskap?

14.30 Avslut

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!