Vi hjälper er att starta företag tillsammans. Allt ni behöver är en idé! Med vår kostnadsfria rådgivning blir det lättare att lyckas.

Boka kostnadsfri rådgivning!

Coompanion stöttar och hjälper alla som vill starta företag tillsammans. Vi har kontor över hela Sverige och har många års erfarenhet av kooperativt och samhällsnyttigt företagande.

Hitta ditt närmaste Coompanion-kontor

Starta företag tillsammans

Varför ska vi starta företag tillsammans?

Vi tycker att det är både lättare och roligare att starta företag tillsammans! Om ni är flera stycken som driver företaget så har ni med stor säkerhet olika kompetenser, olika erfarenheter och olika talanger. Det hjälper er att komma framåt!

Dessutom är kooperativa företag, alltså demokratiskt ägda och styrda företag som människor driver tillsammans, mer hållbara än andra.

Hur ska vi göra?

Allt ni behöver för att komma igång är en idé! Ta sedan kontakt med ditt lokala Coompanion-kontor och boka kostnadsfri rådgivning, så hjälper vi er hela vägen till verklighet.

Alla idéer och alla företag är olika. Börja med att sätta målet med varför ni vill starta företag.

Många företag idag har inte som främsta mål att enbart tjäna pengar, utan har någon typ av samhällsnytta som främsta drivkraft. Men för att nå dit behöver ni ändå tjäna pengar och företaget måste vara lönsamt!

Vilken företagsform ska vi välja?

En vanlig fråga som kommer upp när man vill starta företag tillsammans är vilken företagsform man ska välja. I Sverige finns det följande att välja:

Aktiebolag

Flera personer kan starta ett aktiebolag tillsammans. Då måste ni ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Ni får använda halva aktiekapitalet för att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i företaget.

Aktiekapitalet är normalt ert enda ekonomiska ansvar, alltså vad ni kan behöva betala om bolaget har skulder. OBS! Ni kan ändå bli personligt betalningsansvariga om aktiebolaget inte betalar skatter och avgifter.

Ekonomisk förening

Ni måste vara minst tre personer för att starta en ekonomisk förening. Föreningen ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen och ni ska också delta i föreningens verksamhet. Ekonomisk förening är ett enkelt och säkert sätt att driva verksamhet tillsammans. Ni betalar en medlemsinsats när ni går in i föreningen och det är i princip ert enda ekonomiska ansvar personligen.

Handelsbolag och kommanditbolag

Ni behöver inte något kapital för att starta ett handelsbolag, men ni som är delägare är personligen ansvariga för företagets skulder. Kommanditbolag är en variant av handelsbolag där minst en person är obegränsat personligt ansvarig för bolagets skulder. De andra är bara ansvariga för det kapital de satsar.

Ideell förening

Ni kan driva näringsverksamhet som en ideell förening. Men en ideell förening får inte ha till syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intressen!

Samverka mellan era enskilda företag

Om ni vill samarbeta, men kanske inte registrera företaget tillsammans så skulle ni kunna upprätta ett samverkansavtal mellan era egna företag. Det kan vi också hjälpa till med!

Läs mer på vår sida om företagssamverkan

Vad är egentligen ett kooperativ? Hur ska vi tänka när vi startar företag tillsammans?

Ordet kooperation kommer från det latinska uttrycket för “arbeta tillsammans”, eller samverka. Och det är precis vad man gör inom kooperation. Vi har samlat en hel del information om kooperation och att driva och starta företag tillsammans här.

starta företag tillsammans

Hur kan rådgivningen vara gratis?

Vi har ett uppdrag från Tillväxtverket att hjälpa och stötta alla som vill starta företag tillsammans. Därför kan vi erbjuda kostnadsfri rådgivning till alla i hela Sverige.

Hitta ditt närmaste kontor här.

starta företag tillsammans tillväxtverket

Så styrs ett kooperativt företag

Ett kooperativt företag står för jämlikt och demokratiskt ägande och styrning, varje medlem representerar en röst vid den årliga stämman. Ingen kan äga en större del av företaget än någon annan. Men hur är det då med styrningen? Inte kan väl alla medarbetare bestämma allt, alltid? Näe, så fungerar det inte.

Oftast finns precis som i andra företag en verksamhetsledare, kanske med stöd av en ledningsgrupp, som av styrelsen har givits ansvar att styra den operativa verksamheten. Dagliga, små beslut kan inte alla vara med och ta, det skulle bli ohållbart. De större besluten och vägvalen tas på den årliga stämman, det är även då styrelsen tillsätts. Vissa beslut kan även tas av styrelsen vid de återkommande styrelsemötena löpande under året.

Lär dig mer om kooperation hos Svensk Kooperation!

Är ni redo att starta företag tillsammans nu?

Bra! Då finns vi här för att hjälpa er! Läs mer om vår kostnadsfria rådgivning.

Letar du efter någon att starta företag tillsammans med?

Inga problem! Vi har skapat sajten Kompanjoner.se där du kan hitta någon som kompletterar dig eller hjälper dig att förverkliga dina företagardrömmar.

Hitta en kompanjon!

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!