Genom Hållbar Serviceutveckling i Kalmar län vill vi motverka den nedrustning av kommersiell service som pågår i länets landsbygder. Målet är att skapa starkare, mer diversifierade och hållbara serviceföretag genom att erbjuda lanthandlare och gårdsbutiker/mindre livsmedelsproducenter möjligheter till företagsrådgivning, affärsutveckling, expertstöd, hands on-rådgivning och nyttiga nätverk. 

”Många av dagligvarubutikerna i länets landsbygder kämpar med en tuff vardag och ekonomiska utmaningar. Projektet Hållbar serviceutveckling syftar till att stärka servicegivarna genom aktiviteter som kan leda till ökad lönsamhet och attraktivitet för långsiktig hållbarhet. Genom rådgivning, expertstöd, relationsskapande aktiviteter och utveckling av nätverk mellan lanthandlare, gårdsbutiker och lokala producenter kan vi stärka servicegivarna, främja samverkan och skapa en starkare framtid för service i hela länet. Detta arbete ligger i linje med den regionala utvecklingsstrategin och det regionala serviceprogrammet och målet om god tillgänglighet till service.” – Christina Johansson, landsbygdsutvecklare, Region Kalmar län.

Länets landsbygdsbaserade kommersiella service, främst lanthandlare, gårdsbutiker och liknande utanför centralorterna, lever i en tuff verklighet. Ökade kostnader, minskat kundunderlag, minskad försäljning och minskade marginaler skapar problem för företagen. 

Landsbygdens butiker är inte bara en plats där boende och besökare kan handla sin mat. De är ett också nav, en samlingspunkt, en trygghet och en bas där olika slags service kan finnas, och där den lokalt producerade maten kan hitta till den lokala marknaden. Försvinner butiken, försvinner även det naturliga navet.

Under hösten 2024 börjar vi arbetet med att kartlägga, informera och besöka företag i Kalmar, Borgholm och Emmaboda kommuner.

Arbetet med Hållbar serviceutveckling görs i Coompanion Kalmar läns regi, i samverkan med Region Kalmar län och Västervik, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Borgholm och Emmaboda kommuner. Verksamheten pågår under hösten 2024 och hela 2025 i de deltagande kommunerna.

Kontakta oss för mer information:

Ann Sellbrink, projektledare Coompanion Kalmar län ann.sellbrink@coompanion.se, 070-396 50 30

Christina Johansson, Region Kalmar län, christina.f.johansson@regionkalmar.se, 010-358 14 98.

Jenni Leppelt, Hultsfreds kommun, jenni.leppelt@hultsfred.se, 010-354 21 78

Malin Ohlsson, Västerviks kommun, malin.ohlsson@vastervik.se, 010-355 41 70.

Ulrika Melin-Wahlin, Borgholms kommun, ulrika.melinwahlin@borgholm.se, 0485-880 45.

Ann-Christine Torgnyson, Emmaboda kommun, ann-christine.torgnyson@emmaboda.se,  010-353 10 142.

Åsa Landberg, Högsby kommun, asa.landberg@hogsby.se, 0491–29112.

Matilda Svensson, Kalmar kommun, Matilda.Svensson3@kalmar.se, 010- 352 00 95.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!