Stadsbruk Roslagen öppnar nu upp för stadens och kommunens invånare att bli ”gröna” entreprenörer och stadsbrukare. Det nystartade projektet i Norrtälje ska inspirera och ge kunskap i omställningen mot ett mer hållbart samhälle.

Fler lokalproducerade livsmedel och “gröna” entreprenörer

Stadsbruk Roslagen är ett projekt som handlar om att utveckla och bidra till en ökad lokal och ekologisk matproduktion i och nära staden. Detta gör man genom att öppna upp och möjliggöra för stadens och kommunens invånare att bli ”gröna” entreprenörer, med kommersiell odling som bas. Projektet är initierat av Coompanion Roslagen & Norrort, som vill se fler företag med fokus på både social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Genom att odla enligt lokala och ekologiska principer i mötet mellan stadsodling och lantbruk, är syftet att skapa både ekonomiska och sociala effekter i och kring staden. Stadsbruket ska bidra till arbetstillfällen, försörjning, förhöjd livskvalité, gröna mötesplatser och bättre möjligheter till integration. 

 – Vi vill med projektet också odla på oanvända marker, i och kring stadskärnan men också i Roslagen i stort. På det sättet skapar vi geografisk spridning av aktiviteter, gröna mötesplatser och arbetstillfällen, säger Pascal Letter, projektledare på Coompanion Roslagen & Norrort.

Projektet ska inspirera, ge kunskap och utveckla stadsnära odling, som är en viktig del i vår omställning mot ett mer hållbart samhälle, där en lokal och ekologisk försörjning också påverkar och bidrar till ett bättre klimat. 

Målet är att Stadsbruk Roslagen ska forma många fantastiska gröna entreprenörer framöver – entreprenörer som bidrar till att ännu starkare positionera kommunen som en av Stockholms läns främsta när det kommer till grönt entreprenörskap.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få vara med i projektet från början, lära mig ekologisk odling och på sikt också inspirera andra att bli gröna entreprenörer i Roslagen, säger en av deltagarna, Katarina Holmberg som driver Norrtelje Musteri. 

Läs mer om de odlare som är med i projektet längre ned på sidan!

Är du nyfiken? Hör av dig!

Pascal Letter, projektledare
pascal.letter@coompanion.se
079 334 08 68

Vill ditt företag bidra till att förverkliga det här hållbarhetsprojektet?

Läs mer om våra sponsorpaket och hör gärna av dig om du har frågor!

Följ oss!

Odlarna

Linda och Malin Ljungehed 

Vi är systrar, uppväxta i Roslagen, med ett stort intresse för odling och växtbaserad mat! 2020 Startade vi vårt företag Matjord med intentionen att arbeta med växtbaserad mat, odling och olika former av utbildning inom mat, hållbarhet och biologisk mångfald. 

Malin är bosatt i Täby i radhus med en liten lummig trädgård med sambo och två barn. Hon har arbetat som trädgårdsmästare i 10 år, bland annat hos Bee Urban med ansvar för urbana trädgårdar i Stockholm med tillhörande takfarm. Hon är också keramiker, receptkreatör och utövare av qigong! 

Linda är bosatt i Norrtälje med sambo, två egna barn och två bonusbarn. Hon har ett förflutet från restaurangbranschen och som projektledare i skyltbranschen. Parallellt med mat och odling arbetar hon med visuell kommunikation och musik. Och hon har nästan alltid ett surdegsbak på gång! 

Vårt gemensamma intresse för mat och odling kommer från vår mamma. Vi har vuxit upp bland växter, odlingar, recepttidningar och kokböcker där mat alltid haft en central roll. 

Vårt intresse för växtbaserad mat började i och med att vi själva började äta veganskt för drygt 4 år sedan. I framtiden hoppas vi på att ha ett eget ställe där vi kan erbjuda växtbaserad mat med tillhörande odling, aktiviteter för barn, utbildningar, försäljning av egenproducerade produkter och massa annat skoj! 

”Vi är oerhört glada att få vara en del i Stadsbruk Roslagen, vi hoppas på att kunna inspirera fler till att odla och äta mer växtbaserad mat!” 

Katarina Holmberg 

Jag driver sedan drygt fyra år tillbaka Norrtelje Musteri där jag förädlar frukt och bär och har en butik med lokalproducerade varor. Jag brinner för att utveckla den småskaliga livsmedelsproduktionen i Roslagen och att lyfta Norrtälje kommun som en bra plats för grönt entreprenörskap, genom engagemang i bland annat Roslagsmat, flera REKO-ringar och nätverk för mathantverkare. För mig har Stadsbruk Roslagen kommit som en skänk från ovan, då jag länge letat efter lokalodlade grönsaker att sälja i min butik. 

Nu får jag möjlighet att odla själv tillsammans med mina kompanjoner Sara och Helena. Jag vet också att det lokala grönsaksutbudet inte på långa vägar motsvarar den efterfrågan som finns och hoppas att Stadsbruk blir en plantskola för flera som vill börja odla i mindre skala. 

Det ska bli fantastiskt roligt att få vara med i projektet från början, lära mig ekologisk odling och på sikt också inspirera andra att bli gröna entreprenörer i Roslagen. 

Helena Nyström

Helena Nyström, 41 år. Bor i Järvastaden men spenderar mycket tid på vårt landställe vid Koludden, strax norr om Norrtälje. Jag började odla som återhämtning efter en utmattning och fann en otrolig lycka i det. 

Har nästan ingen erfarenhet av att odla grönsaker men däremot blommor. 

Driver sedan ett år tillbaka en snittblomsodling och säljer buketter. Jag ser verkligen fram mot detta projekt, dels för att själv utvecklas men också för att få andra uppskatta det enkla, goda och närodlade! 

Sara Lewell

Sara Lewell heter jag, snart 40 år ung. Jag bor tillsammans med min man och son i Sänsjö, strax utanför Norrtälje. 

I dagsläget driver jag Hjärtrud, ett hållbart klädmärke där jag syr barn- och vuxenkläder av återbrukad textil. Gamla påslakan, dukar och textilier görs om till något nytt och älskvärt. 

Jag har tidigare odlat hemma och endast för eget (och vänners och familjs) bruk. Både blommor och grönsaker har det blivit. I år blir den första säsongen som jag odlar professionellt. 

Jag ser fram emot att få odla i en större skala och att få testa en massa nytt. Det främsta målet med min odling är dock att få ge fler möjlighet att uppleva magin i närodlade och klimatsmarta grönsaker och blommor som odlats i svensk säsong.