Här finns chansen för människor med innovativa affärsidéer att bli ”gröna” entreprenörer och stadsbrukare genom inkubatorn Stadsbruk Roslagen. Projektet som drivs av Coompanion i norra Stockholms län ska inspirera och ge kunskap i omställningen mot ett mer hållbart samhälle.

Fler lokalproducerade livsmedel och ”gröna” entreprenörer

Stadsbruk Roslagen är ett projekt som handlar om att utveckla och bidra till en ökad lokal och ekologisk matproduktion i och nära staden. Detta gör vi genom att öppna upp och möjliggöra för stadens och kommunens invånare att bli ”gröna” entreprenörer, med kommersiell odling som bas. Projektet är initierat av Coompanion Roslagen & Norrort, som vill se fler företag med fokus på både social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Genom att odla enligt lokala och ekologiska principer i mötet mellan stadsodling och lantbruk, är syftet att skapa både ekonomiska och sociala effekter i och kring staden. Stadsbruket ska bidra till arbetstillfällen, försörjning, förhöjd livskvalité, gröna mötesplatser och bättre möjligheter till integration. 

 – Vi vill med projektet också odla på oanvända marker, i och kring stadskärnan men också i Roslagen i stort. På det sättet skapar vi geografisk spridning av aktiviteter, gröna mötesplatser och arbetstillfällen, säger Pascal Letter, projektledare på Coompanion Roslagen & Norrort.

Projektet ska inspirera, ge kunskap och utveckla stadsnära odling, som är en viktig del i vår omställning mot ett mer hållbart samhälle, där en lokal och ekologisk försörjning också påverkar och bidrar till ett bättre klimat. 

Målet är att Stadsbruk Roslagen ska forma många fantastiska gröna entreprenörer framöver – entreprenörer som bidrar till att ännu starkare positionera kommunen som en av Stockholms läns främsta när det kommer till grönt entreprenörskap.

– Det ska bli så kul att vara en del av Stadsbruk Roslagen! Jag ser så mycket fram emot att lära mig mer om att odla professionellt och lära känna kunder och inköpare. Min förhoppning är att kunna erbjuda en bred variation av grönsaker och färdiga grönsakskassar, berättar Elina Folkesson – en av de nya odlarna för säsongen 2022.

Läs mer om de odlare som är med i projektet längre ned på sidan!

Är du nyfiken? Hör av dig!

Pascal Letter, projektledare
pascal.letter@coompanion.se
079 334 08 68

Vill ditt företag bidra till att förverkliga det här hållbarhetsprojektet?

Läs mer om våra sponsorpaket och hör gärna av dig om du har frågor!

Projektet finansieras av Region Stockholm och Norrtälje kommun.

Matmarknad på Färsna gård, 13 augusti

Kom till vår matmarknad på Färsna gård, under Veterantraktordagen den 13 augusti, kl 11-16. Du som odlar/producerar lokala livsmedel: Välkommen med färska grönsaker, blommor, bröd, korvar, charkuterier, ostar, marmelader, saft och sylt, rapsolja, honung… eller annat? Försäljningsbord finns och är gratis, boka plats hos pascal.letter@coompanion.se, tel: 079 334 08 68.

Följ oss!

Det här är odlarna 2022

Elina Folkesson

Elina heter jag och bor i Rimbo med min man och vår dotter som är 1,5 år. Jag driver Elinas Trädgårdsmästeri där jag erbjuder fruktträdsbeskärning, försäljning av plantor och grönsaker odlade i Rimbo och på Färsna Gård. Jag utbildar mig till Trädgårdsmästare på Hermods i Solna och har tidigare arbetat i teaterbranschen i tio år. 

Jag brinner för miljöfrågor, klimatsmarta lösningar och lokalproducerat. Till exempel hur vi kan stötta svensk fröproduktion, utnyttja varmbänkar för tidig odling och använda näringsrika örter, kompost och gröngödsling som jordförbättring. I framtiden drömmer jag om att flytta till en gård och bygga upp en fruktträdslund, bärodlingar och en storskalig grönsaksodling. 

– Det ska bli så kul att vara en del av Stadsbruk Roslagen! Jag ser så mycket fram emot att lära mig mer om att odla professionellt och lära känna kunder och inköpare. Min förhoppning är att kunna erbjuda en bred variation av grönsaker och färdiga grönsakskassar.

Anne Rönning

Hej! Jag heter Anne Rönning. För 20 år sedan flyttade jag med min familj till Väddö. Där bodde jag tills för några år sedan då jag flyttade till lägenhet i Färsna.

Odling är ett av mina stora intressen. Jag har ett minne från när jag är 7-8 år och går ut skogen bakom vårt hus och gör en liten trädgård. Där satt jag och njöt av blommor som jag hade grävt upp och planterat i fina rabatter. – Inte så konstigt att jag blev trädgårdsmästare sen.

Med odling kom även intresset för mat och hälsa. Jag har bland annat drivit restaurang några år. Jag är också utbildad terapeut och danslärare, och har jobbat med det i eget företag. Förutom odling, mat och hälsa är dans min stora passion.

– Tänk att kunna bo i lägenhet nära staden och ändå ha möjlighet att bli grön entreprenör! Tack Stadsbruk Roslagen för att ni har skapat denna möjlighet för mig.

Terése Wahlgren

Jag heter Terése Wahlgren och är uppvuxen här i Roslagen. Nu bor jag i Gryta utanför Roslagsbro med min familj som förutom min man består av fem barn och våra djur. Jag har en bakgrund från naturbruksgymnasium, ett brinnande intresse för djur och natur och en mor som är ekobonde.

Mitt odlingsintresse har alltid varit stort och redan förra året funderade jag och min vän Sara på om vi skulle kunna odla för att även kunna sälja grönsaker. I mitt lilla växthus har det alltid varit en djungel av grönsaker.

En idé föddes om att erbjuda alla i området en påse med grönsaker varje vecka som var odlade lokalt istället för de grönsaker som de kunde hitta på mataffären från andra länder. Vi har även vaktlar och har i 2 år sålt vårt överskott av ägg i liten skala bland annat i Billingegårds butik. Jag kommer från en entreprenörsfamilj men har själv inte vågat ta steget med att starta eget företag.

När jag fick möjligheten att få vara en del av Stadsbruk Roslagens inkubatorprogram kände jag direkt att Nu kör vi! och startade upp företaget Rospiggorna.

Christopher Madsen

Jag bor strax norr om Norrtälje, på en gård med min fru, våra tre barn, alpackor, hönor, katter och kanin. Jag är civilingenjör inom energiteknik och matematik och jobbar som Data Scientist på Booli. 

Mitt intresse för odling började som barn, på en plätt bredvid mammas grönsaksland. När vi 2014 flyttade till vår gård återupptog jag odlandet och har utökat odlingsmarken för varje år. När Covid spred sig 2020 och folk bunkrade allt från jäst till toapapper funderade jag över vad som händer om snuset skulle ta slut. Jag läste på om allt kring snusodling, köpte fröer av olika tobakssorter och satte i gång. I dag importeras nästan all tobak.

Jag vill med Roslagssnus utmana monopolet genom att koka snus på egenodlad tobak. Jag testar mig fram och lär av misstagen. Målet är att hålla allt så enkelt som möjligt. Det ska vara hållbart, klimatpositivt och innovativt. Ett vanligt, rent och rättvist snus helt enkelt.

Katja Wiezell

En mycket småskalig grönsaksodlare som under de senaste åren har gjort en omställning till något bättre. Jag gick ifrån en arbetsposition med långa, ansvarsfyllda och ganska välbetalda dagar på ett företag inne Stockholm, till ett numera mycket självhushållande, mer fysiskt slitsamt men också på många sätt ett bättre liv på landet. Om än med mindre pengar i plånboken. Den här omställningen till ett mer naturnära liv har givit obetalbar glädje och övertygelse om att valet är rätt både för mig och för vår planet. Omställningen har jag gjort  alldeles frivilligt och jag har aldrig ångrat mitt livsval.

När jag nu fick chansen att delta i Stadsbruk Roslagen såg jag en möjlighet att satsa på drömmen att få odla mer och verkligen också inspirera andra. Jag vill via mitt nystartade gröna företag ”Pigan & Smeden” få fler att upptäcka och värdesätta vikten av ett mer naturligt liv med mer närodlat. Jag vill öppna upp nyfikenheten till att göra en omställning till ett mer självhushållande liv. Föreläsningar och kurser i ämnet blir en del av mitt företag, tillsammans med grönsaks- och vakteläggsförsäljning. 

Odlarna 2021

Linda och Malin Ljungehed 

Vi är systrar, uppväxta i Roslagen, med ett stort intresse för odling och växtbaserad mat! 2020 Startade vi vårt företag Matjord med intentionen att arbeta med växtbaserad mat, odling och olika former av utbildning inom mat, hållbarhet och biologisk mångfald. 

Malin är bosatt i Täby i radhus med en liten lummig trädgård med sambo och två barn. Hon har arbetat som trädgårdsmästare i 10 år, bland annat hos Bee Urban med ansvar för urbana trädgårdar i Stockholm med tillhörande takfarm. Hon är också keramiker, receptkreatör och utövare av qigong! 

Linda är bosatt i Norrtälje med sambo, två egna barn och två bonusbarn. Hon har ett förflutet från restaurangbranschen och som projektledare i skyltbranschen. Parallellt med mat och odling arbetar hon med visuell kommunikation och musik. Och hon har nästan alltid ett surdegsbak på gång! 

Vårt gemensamma intresse för mat och odling kommer från vår mamma. Vi har vuxit upp bland växter, odlingar, recepttidningar och kokböcker där mat alltid haft en central roll. 

Vårt intresse för växtbaserad mat började i och med att vi själva började äta veganskt för drygt 4 år sedan. I framtiden hoppas vi på att ha ett eget ställe där vi kan erbjuda växtbaserad mat med tillhörande odling, aktiviteter för barn, utbildningar, försäljning av egenproducerade produkter och massa annat skoj! 

”Vi är oerhört glada att få vara en del i Stadsbruk Roslagen, vi hoppas på att kunna inspirera fler till att odla och äta mer växtbaserad mat!” 

Katarina Holmberg 

Jag driver sedan drygt fyra år tillbaka Norrtelje Musteri där jag förädlar frukt och bär och har en butik med lokalproducerade varor. Jag brinner för att utveckla den småskaliga livsmedelsproduktionen i Roslagen och att lyfta Norrtälje kommun som en bra plats för grönt entreprenörskap, genom engagemang i bland annat Roslagsmat, flera REKO-ringar och nätverk för mathantverkare. För mig har Stadsbruk Roslagen kommit som en skänk från ovan, då jag länge letat efter lokalodlade grönsaker att sälja i min butik. 

Nu får jag möjlighet att odla själv tillsammans med mina kompanjoner Sara och Helena. Jag vet också att det lokala grönsaksutbudet inte på långa vägar motsvarar den efterfrågan som finns och hoppas att Stadsbruk blir en plantskola för flera som vill börja odla i mindre skala. 

Det ska bli fantastiskt roligt att få vara med i projektet från början, lära mig ekologisk odling och på sikt också inspirera andra att bli gröna entreprenörer i Roslagen. 

Helena Nyström

Helena Nyström, 41 år. Bor i Järvastaden men spenderar mycket tid på vårt landställe vid Koludden, strax norr om Norrtälje. Jag började odla som återhämtning efter en utmattning och fann en otrolig lycka i det. 

Har nästan ingen erfarenhet av att odla grönsaker men däremot blommor. 

Driver sedan ett år tillbaka en snittblomsodling och säljer buketter. Jag ser verkligen fram mot detta projekt, dels för att själv utvecklas men också för att få andra uppskatta det enkla, goda och närodlade! 

Sara Lewell

Sara Lewell heter jag, snart 40 år ung. Jag bor tillsammans med min man och son i Sänsjö, strax utanför Norrtälje. 

I dagsläget driver jag Hjärtrud, ett hållbart klädmärke där jag syr barn- och vuxenkläder av återbrukad textil. Gamla påslakan, dukar och textilier görs om till något nytt och älskvärt. 

Jag har tidigare odlat hemma och endast för eget (och vänners och familjs) bruk. Både blommor och grönsaker har det blivit. I år blir den första säsongen som jag odlar professionellt. 

Jag ser fram emot att få odla i en större skala och att få testa en massa nytt. Det främsta målet med min odling är dock att få ge fler möjlighet att uppleva magin i närodlade och klimatsmarta grönsaker och blommor som odlats i svensk säsong. 

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!