Coompanion driver tillsammans med Huddinge kommun, Stockholm Business Region och Södertörns högskola ett treårigt projekt som stöttar små och medelstora företag att bli mer cirkulära. Under ett år får företagen kostnadsfri hjälp att effektivisera sin resursanvändning, minska avfall och spara energi – vilket både minskar kostnader och gynnar miljön. Hösten 2025 erbjuds verktyg och coaching för att implementera hållbara lösningar och bidra till en grönare framtid.

Smartare resursanvändning krävs

Idag slängs alldeles för mycket saker, material och mat som egentligen skulle kunna komma till nytta igen. Vi lever som om vi hade fyra jordklot – men vi har bara ett. För att skapa långsiktig hållbarhet behöver vi tänka om kring hur vi använder våra resurser, särskilt i våra företag. Genom att slösa mindre och ta vara på mer kan vi både göra gott för miljön och skapa smartare affärer.

Vad är cirkulärt?

Att arbeta cirkulärt handlar om att använda resurser på ett långsiktigt hållbart sätt. Istället för att följa en linjär process där saker används och sedan slängs, innebär cirkulär ekonomi att saker används så länge som möjligt genom att alla resurser antingen delas, återanvänds, repareras eller återvinns. Målet är att minska avfall, spara på naturresurser och skapa långsiktiga lösningar som gynnar både människa, företag och miljö.

Skräddarsytt för ditt företag – anmäl ditt intresse!

De företag som deltar kommer att ha olika behov och målbild. Projektet erbjuder flexibilitet för att anpassa stödet till just dessa individuella önskemål. Det finns utrymme för olika nivåer av engagemang och målsättningar – vissa företag kanske vill arbeta på djupet med hållbarhetsstrategier, medan andra kanske främst söker hjälp med att optimera inköpskanaler eller effektivisera användningen av förbrukningsvaror. Oavsett behov anpassas stödet för att ge bästa möjliga resultat för just ditt företag.

Vill ditt företag vara med?

Nya regler

Visste du att det inom kort kommer nya regelverk som Taxonomin och CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) som påverkar hur företag måste agera i framtiden. Då kan det vara bra att ligga steget före och förstå vad man som mindre verksamhet behöver göra.

Fördelar med att delta i projektet

  • Ekonomiska fördelar
  • Spara pengar och samtidigt skapa nya intäktsmöjligheter
  • Framtidssäkring
  • Anpassa dig till framtidens hållbarhetskrav och stärka ditt varumärke
  • Kunskap och nätverk
  • Delta i workshops och seminarier

Sopköket – ett framgångsexempel på cirkulär ekonomi

Sopköket är en inspirerande föregångare inom cirkulär ekonomi. Genom att ta vara på överbliven mat från restauranger och livsmedelsbutiker, som annars skulle ha slängts, skapar de nya och näringsrika måltider som säljs till skolor, företag och allmänheten. Deras verksamhet minskar inte bara matsvinnet, utan skapar också nya intäktsmöjligheter.

Med denna modell har Sopköket lyckats minska matavfallet och samtidigt stärka sin hållbarhetsprofil, vilket visar att cirkulära affärsmodeller kan vara både miljövänliga och ekonomiskt lönsamma. Detta gör dem till ett lysande exempel på hur företag inom livsmedelssektorn kan dra nytta av cirkulära processer.

Vill du veta mer?

Ta gärna kontakt med vår projektledare Maria Michael eller processledare Josefine Mattsson!

Projektet Cirkulär Transformation hos SMF är finansierat med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Stockholm.

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!