Restauranger startar kooperativ i corona-krisen

Tre restaurangföretag i Sundsvall går samman för att lösa den omedelbara krisen och startar föreningen Restaurang Kooperativet Sundsvall. Tillsammans med andra restauranger och Sundsvallsborna vill de utveckla stadens restaurang- och nöjesliv på längre sikt.

Coronakrisen har fått stora ekonomiska konsekvenser för restaurang- och nöjesbranschen. Sundsvalls restauranglokaler gapar tomma när allt fler kunder väljer att hålla sig hemma och många av restaurangerna erbjuder nu Take Away eller utkörning för att möta behovet. På Facebook visar Sundsvallsborna sitt engagemang i nystartade grupper med syfte att stötta lokala restauranger, caféer och butiker.

— Engagemanget som våra kunder visar är enormt, många har ställt om sina konsumtionsvanor och hämtar mat istället för att äta ute. Det värmer i hjärtat men vi behöver göra mer. Vi vill inte behöva slå igen för några månaders nedgång, säger Anna Frisk en av ägarna av de tre restaurangerna i Stair-koncernen och en av initiativtagarna till föreningen.

Föreningen blir ett kooperativ där konsumenter och producenter jobbar tillsammans. Både privatpersoner och företag ska kunna gå in som investerande medlemmar och bidra med insatser av olika slag. Pengarna ska i första hand gå till att hjälpa medlemsföretagen med likvida medel och långsiktigt ska föreningen samverka kring satsningar som stärker Sundsvall som plats att bo på och som destination att besöka.

— Samarbeten i regionala strategiska nätverk bidrar till att skapa nya affärsmöjligheter, produkter eller tjänster samt arbetssätt. Att samverka ger berörda företag också förutsättningar att möta den gigantiska utmaningen coronaviruset innebär, säger Edith Andresen, forskare vid Mittuniversitetets centrum för forskning kring ekonomiska relationer.

Föreningen bildades i måndags och de tre medlemsföretagen träffas under onsdag för att gå igenom det sista innan Restaurang Kooperativet Sundsvall blir verklighet.

— Det finns egentligen inga gränser för vad vi kan göra tillsammans och det känns riktigt mäktigt att vi lyckas dra igång något så stort. Flera restauranger vi har kontaktat om det här är intresserade av att bli medlemmar, säger Anna Frisk.

Att engagemanget för restaurangerna är stort visar också den marknadsundersökning som genomförts inför start. Det visar att privatpersoner och företag som har glädje och nytta av ett starkt restaurang- och nöjesliv också är villiga att gå in med pengar i föreningen. Det gör det lättare att vilja starta. Som hjälp kring det praktiska om bildningen av föreningen finns företagsrådgivarna Coompanion Västernorrland. Coompanion ska på uppdrag av staten bland annat initiera och stötta samverkan mellan företag och få igång ekonomiska föreningar.

— Nu kan privatpersoner och företag som visat engagemang på sociala medier på ett konkret sätt bidra ekonomiskt. Vi hoppas att det här initiativet ska inspirera fler branscher på fler platser att starta liknande samarbeten, säger Susanne Vinderå, verksamhetsledare och affärsutvecklare på Coompanion Västernorrland.

Vill ni ha hjälp med att starta upp ett kooperativ eller samarbeta med andra företag? Ta kontakt med Coompanion i din region!

 

Vill ni veta mer om samarbetet i Sundsvall?

Susanne Vinderå, Coompanion Västernorrland
susanne.vindera@coompanion.se
0705-911993

Anna Frisk Stair Coffice, Stair Culinair och Stair Metro
anna@annafrisk.se
070-577 70 43

Edith Andresen, CER/Mittuniversitetet
edith.andresen@miun.se
010-142 86 84

Thilde Vinderå, PR-ansvarig
thildevindera@me.com
070-209 45 52

 

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!