Starta företag med bandet

starta företag med bandet

Vi får ofta frågan från musiker om att starta företag med bandet. Här kommer några enkla tips för att hjälpa er att komma igång. Glöm inte att fråga oss om ni behöver stöd på vägen!

Boka en kostnadsfri rådgivning med Coompanion! Vi hjälper er att starta företag med bandet.

Varför borde vi starta företag med bandet?

Om ni startar ett företag kan ni fakturera för varje framträdande eller uppdrag. Det hjälper er också att hålla reda på de kostnader som uppstår och fördela resten av pengarna rättvist mellan bandmedlemmarna.

En samlad faktura

Om ni startar ett företag tillsammans, till skillnad mot att starta varsin enskild firma, så har ni möjlighet att lämna en faktura till arrangören efter en spelning. Det blir lättare för alla.

Vilken företagsform ska vi välja?

Om ni bestämt er för att starta företag med bandet rekommenderar vi företagsformen ekonomisk förening.

För att starta en ekonomisk förening krävs minst tre personer och ni behöver inte ha något startkapital (aktiebolag kräver minst 25 000 kronor vid start). Er förening ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen och medlemmarna ska vara delaktiga i verksamheten.

Vi hjälper er att starta företag med bandet! Boka in en kostnadsfri rådgivning!

Hur går det till att starta?

När ni startar ert företag behöver ni bland annat skriva ner stadgarna för den ekonomiska föreningen och varje medlem ska betala en insats. Hur stor eller liten den är bestämmer ni själva. Ni behöver även registrera er hos Bolagsverket.

Här hittar ni en checklista för att starta ekonomisk förening!

Hur ser riskerna ut med att starta företag med bandet?

När bandet startar en ekonomisk förening är medlemmarnas ekonomiska ansvar i stort sett begränsat till medlemsinsatsen. Föreningen kan ingå avtal och är ansvarig för eventuella skulder, till skillnad från en enskild firma eller ett handelsbolag.

Framträdanden är momsfria

Gage för artistframträdanden är momsfria, så länge det är samma personer som står på scenen som de som fakturerar. Däremot så behöver arrangören redovisa moms för biljettintäkter.

Här kan ni läsa mer om moms för musiker

Har du frågor om upphovsrätt?

Vi får ibland en del frågor om upphovsrätt, till exempel när ett band ska ge ut skivor. Vi rekommenderar att ni vänder er till någon av de svenska branschorganisationerna som finns inom just det området. Tveka inte att ta kontakt med ert närmaste Coompanion-kontor kring andra frågor som rör ert band.

STIM – för frågor om rättigheter till musik och text.

Ifpi – för frågor om ersättning när inspelad musik används.

Hur kan rådgivningen vara gratis?

Vår företagsrådgivning är helt kostnadsfri tack vare Tillväxtverket. De har gett Coompanion i uppdrag att hjälpa människor över hela landet att starta företag tillsammans. Vi brinner själva lite extra för kooperativa och sociala företag som vill göra samhället lite bättre.

tillväxtverket
Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!