Succé för Sveriges första klasskooperativ – viktig miljöinsats bakom vinst på 246 000 kronor

Det började med en skolkiosk – och slutade med ett jätteuppdrag åt Kils kommun. Belöningen för Sveriges första klasskooperativ? De 21 avgångseleverna på handelsprogrammet får studenten och balen betald samt 3.000-10.000 kronor i lön – per person. – Vi trodde att vi skulle gå typ totalt 10.000 kronor plus, men att det skulle bli så här mycket trodde vi aldrig, säger projektledaren Tilde Skoglund på Thoren Business School i Karlstad.

Det är en verklig sannsaga som får sitt crescendo när handelseleverna tar studenten på torsdag. För ingen hade nog i sin vildaste fantasi kunnat tro att Sveriges första klasskooperativ skulle få ett sånt här lyckat utfall, där vinsten före skatt slutar på 246.000 kronor.

Men vi tar det från början. Det var lärarna Johan Andersson och Daniel Fornell som drog i gång klasskooperativet – TBS Kooperativet i Karlstad Ekonomisk förening – för att ta elevernas UF-erfarenhet från årskurs 2 till nästa nivå i årskurs 3.

– Vi har drivit detta både som ett UF och som ett skarpt företag. Det fina med detta är att det går att baka in precis alla kurser vi har inom handel. Det är allt från praktisk marknadsföring till ledarskap till entreprenörskap och så vidare. Som lärare finns det praktiska bedömningar att göra precis hela tiden och då 70 procent av kurserna på handel är praktiska moment så finns det mycket att bedöma, säger Johan Andersson.

Till en början var planen för kooperativet att driva skolkiosken på TBS Karlstad samt öppna för enklare tjänster inom handel som paketering, inventering och även hushållsnära tjänster. Men när Wilma Erlandsson var ute och sålde strumpor åt kooperativet i sin hemby Högboda ändrades allt. Wilma stötte hon på en granne i byalaget och det visade sig att byalaget försökte ta död på en invasiv växt i sjön Rinnen (som ligger på gränsen mellan Kils och Arvikas kommun och populär för både bad och fiske) och det slutade med att byalaget gav i uppdrag till klasskooperativet att göra dukar som skulle kväva växten. 

Men kreativiteten bland TBS-eleverna var stor och det hela växte till ett jätteprojekt där kooperativet fick Kils kommun som kund och där det blev större summor i omlopp än nån hade kunnat ana.

– Ja, verkligen. Vi hade ju till exempel materialkostnader på 250.000 kronor till tillverkningen. Eleverna produktutvecklade det hela och gjorde stora ramar på 6×6 meter som man fäste dukarna i. De produktutvecklade under oktober till december, testade produkten och körde sedan full produktion under januari till mars. Och nu ska vi placera ut 110 ramar på Rinnen, berättar Johan Andersson.

– Rinnen är den enda sjön i Värmland där sjögull finns, så det är viktigt att bekämpa innan det sprider sig nedströms till andra vattendrag som Värmeln och Vänern, säger Adam Fryke som är Natur- och vattenstrateg i Kils kommun och en av de ansvariga för projektet i ett pressmeddelande. 

Klasskooperativet har verkligen blivit lyckat, inte bara på grund av det ekonomiska utfallet utan främst på grund av allt som eleverna lärt sig under året.

– Ja, det är helt sjukt. Vi har verkligen lärt oss att driva ett eget företag och hur man samarbetar med många personer i ett kooperativ. Det här blir verkligen på riktigt, man får ta mycket mer ansvar och lär sig mer om skatteverket, bolagsverket och alla såna grejer, säger Tilde Skoglund.

Som projektledare för klasskooperativet har hon haft många trådar att dra i och hålla koll på.

– Det har verkligen varit som ett heltidsjobb men det har varit så värt slitet. Det handlar mycket om att tajma med material, kunder, möten och produktion. Inget får gå fel och eftersom vi inte får ta lån utan bara jobbar med likvida medel måste vi ju först jobba in pengar för att kunna investera och satsa vidare, säger hon.

Vad har varit nyckeln till att ni lyckats så bra?

– Först och främst att vi hade målet att få en gratis student, den belöningen har gjort att vi kompromissat och slitit hårt för det. Sedan har vi allt eftersom hittat rätt personer på rätt arbetsuppgift, under våren har vi verkligen känt vad vi har för roller och kunnat jobba utifrån det.

Pengarna från kooperativet räcker alltså till att betala så väl balen som studenten och till att ge eleverna en sommarlovsslant på mellan 3.000-10.000 kronor, beroende på mycket de har jobbat.

Läraren Johan Andersson är otroligt stolt över sina handelselever och ser nu fram emot att få köra vidare med klasskooperativet kommande läsår, då de som då börjar tredje årskurs tar över den ekonomiska föreningen.

– Föreningen lever vidare och vi kommer att skriva över den på nästa läsårs treor. Vi kommer att inleda direkt i höst med en bolags- och årsstämma och sedan kör vi i gång. Sedan är det upp till de nya eleverna att hitta sina projekt att jobba med.

Ni är Sveriges första klasskooperativ – men detta upplägg kanske kan gå på export?

– Så är det men nu behöver vi landa och köra ordentligt ett år till. Bokföringen är till exempel på en hög nivå så där har vi tagit hjälp en rådgivare. Förhoppningen är att vi i framtiden kan få ekonomieleverna att ta hand om ekonomin och elever kan få göra sin APL i kooperativet, det här kan växa hur mycket som helst, säger Johan Andersson.

Det blev ett lyckat år för Sveriges första klasskooperativ. De har prisats som både årets affärshändelse (UF) och årets UF-kooperativ i Värmland och när det nu är avslutningsvecka, ja då har eleverna själva tjänat in såväl bal som student och ett par tusen kronor var att inleda sommarlovet med.

En solskenshistoria värd att lyfta under pandemiläsåret 20/21.

Fakta – Projekt Sjögull i Rinnen 

Sjögull är en invasiv, näckrosliknande växt som sprider sig lätt och har ökat snabbt de senaste åren. Rinnen är den enda sjö i Värmland där Sjögull finns. 

TBS Kooperativet från TBS Karlstad har tillverkat 110 ramar som nu är utlagda på tre ställen i Rinnen, Högboda. Ramarna är täckta med markfiberduk som stänger ute solljuset vilket leder till att växten dör. Totalt läggs 170 ramar ut på sjön. 

Projektet ”Sjögull i Rinnen” är ett stort naturvårdsprojekt som bedrivs av Kils och Arvika kommun. Projektet har även en stor stöttning från lokala organisationer och personer. Högboda och Renstad Byalag tillsammans med Sävelns-Rinnens fiskevårdsområde ställer upp med ideell arbetstid. By och Borgviksälvens vattenråd, Karlstad och Grums kommuner är också medfinansiärer i projektet. 
(Källa: Kils kommun)

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!