Ny modell för svenska byhotell tar inspiration från Italien

Ny modell för svenska byhotell tar inspiration från Italien

Hur kan en ny kooperativ affärsmodell göra det möjligt att skapa nya hotell och boenden på landsbygden? Det undersöker ett nytt projekt som hämtar inspiration från det italienska uppmärksammade konceptet Albergo Diffuso.

Ordet diffuso syftar på ett utspritt boende på en mindre ort eller bygd, som samtidigt är direkt kopplat till enkla och vardagliga lokalt baserade upplevelser. Gästen ska känna sig delaktig i det lokala livet och på orten skapar man en gemensam organisation med reception, bokning och servicefunktioner.

Fler boenden på svenska landsbygden

Det skulle kunna gå att översätta till svenska förhållanden för att kunna skapa boende i byar på den svenska landsbygden där det idag inte finns tillräckligt hotellutbud. Att ta fram en sådan modell är målet med projektet, som bland annat drivs av Coompanion Dalarna.

Projektet kommer även att undersöka förutsättningarna för att utveckla en metod att matcha arbetsintegrerande sociala företags insatser för arbetslösa, mot de rekryteringsbehov som Byhotell förväntas skapa inom den lokala besöksnäringen.

Läs mer om hur Coompanion arbetar med lokal utveckling!

Mer om projektet

Coompanion Dalarna genomför projektet tillsammans med Visit Dalarna och byar i fem kommuner: Dala-Floda i Gagnef kommun, Siljansnäs i Leksands kommun, Vikarbyn i Rättviks kommun, Venjan i Mora kommun och Rörbäcksnäs i Malung-Sälens kommun.

Projektet finansieras av Tillväxtverket och medfinansieras av Region Dalarna, deltagande kommuner och Coompanion Dalarna.

Projektet startar 2021-01-01 och avslutas 2023-04-30.

Läs mer om projektet

Vill ni bilda ett kooperativ?

Det finns mycket att vinna på att arbeta tillsammans! Hos Coompanion får ni kostnadsfri rådgivning om ni vill starta och driva företag tillsammans eller samverka mellan företag och organisationer.

Hitta Coompanion nära dig!

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!