Projektmålet är att utveckla en för Sverige helt ny kooperativ affärsmodell – för företag inom eller med direkt koppling till besöksnäringen – baserat på det italienska, internationellt uppmärksammade, konceptet Albergo Diffuso.

Med diffuso avses ett ”utspritt” boende i en mindre ort eller bygd, där boendet samtidigt är direkt kopplat till enkla och vardagliga lokalt baserade upplevelser. Konceptet innebär att man i en gemensam organisation skapar gemensam reception, bokning och servicefunktioner. Gästen ska under sitt besök känna sig delaktig i det lokala livet.

Konceptet är mycket intressant att transferera till svenska förhållanden för att kunna tillskapa boende i byar på den svenska landsbygden där det idag inte finns tillräckligt hotellutbud.  Projektet kommer även att undersöka förutsättningarna för att utveckla en metod att matcha arbetsintegrerande sociala företags insatser för arbetslösa, mot de rekryteringsbehov som Byhotell förväntas skapa inom den lokala besöksnäringen. 

Projektet kommer genomföras tillsammans med samverkansparten Visit Dalarna och byar i fem kommuner: Dala-Floda i Gagnef kommun, Siljansnäs i Leksands kommun, Vikarbyn i Rättviks kommun, Venjan i Mora kommun och Rörbäcksnäs i Malung-Sälens kommun.    

Projektet finansieras av Tillväxtverket och medfinansieras av Region Dalarna, deltagande kommuner och Coompanion Dalarna. 

Projektet startar 2021-01-01 och avslutas 2023-04-30. 

Kontaktperson: Maria Stenis, maria.stenis@coompanion.se, 070-355 57 11

tillväxtverket
Photo by Daniel Welsh, Unsplash

Fler projekt

Translate »

Hitta nya samarbeten eller partners!

Nu lanserar vi nya Kompanjoner.se

Nya affärsidéer – Företag som söker kompetens – Samverkan mellan företag
Annonsera helt kostnadsfritt!